Close
Hat dolog, amiért érdemes megnézni a téli New Yorkot

Hat dolog, amiért érdemes megnézni a téli New Yorkot

Az újév utáni tél az év egyik legjobb időszaka New York megismerésére. Komolyan.

Jó áron lehet jegyeket kifogni, a SoHo és Greenwich Village járdái sokkal szellősebbek, és a programnaptárak rendre megtelnek kihagyhatatlan eseményekkel.

Korcsolyázás

Egy évszázaddal ezelőtt körülbelül 30 ezer New York-i kereste fel a Central Park réges-régi nagy műjégpályáját egy téli hétvégére (nem feltétlenül korcsolyázni, inkább flörtölni). Azok az idők elmúltak, de a szabadtéri korcsolyázás – különösen éjszaka – továbbra is klasszikus New York-i élmény.

A Rockefeller Centerben található jégpálya a város egyik ikonikus pontja. Aprócska hely, ahol meglehetősen sokat kell kicsengetni a korizásért: az árak főszezonban harmincöt dollár körül mozognak, plusz tizenöt dollárt kérnek el a koribérlésért.

Jobb választás a Wollman Rink a Central Park délkeleti sarkában, ahonnan remek kilátás nyílik Midtownra és a park fáira.

Ugyanilyen szép helyszín a Bryant Park kisméretű korcsolyapályája, amelyet ingyenesen lehet használni (bár a korcsolyabérlésért fizetni kell). A belvárosban a Brookfield Place-en, a Hudson folyó partján lehet csúszkálni, ott viszont érdemes jól felöltözni a hideg szél miatt.

Kínai újév

A város egyik legnagyobb (és legszínesebb) eseménye a holdújév alkalmából rendezett felvonulás Chinatownban.

Körülbelül félmillió ember tolong minden évben az utcákon, hogy megkóstolja az ételkülönlegességeket, vásároljon, és rácsodálkozzon a Canal Streeten vonuló vibráló sárkányokra.

De még sok helybéli sem tudja, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol a kínai újévet ünnepelni lehet.

A queensi Flushingban tartott felvonulás – amely régebbi, mint a manhattani – ugyanolyan színes élménybomba, de sokkal kevesebb emberrel kell osztozni rajta.

Színházi élet

Kevés izgalmasabb New York-i dolog létezik, mint egy Broadway vagy Off-Broadway előadás. A legtöbb premier általában szeptember és április között érkezik, egy adott estén több mint száz darabból és musicalből lehet szemezgetni városszerte.

Kedvezmények és átfogó listák a TodayTixen találhatók.

Étteremhét

A gasztronómiai témájú “hét” valójában három hetet ölel fel. A népszerű esemény kedvezményes ebédeket és vacsorákat kínál a város legjobb és legtrendibb  éttermeiben.

Az ajánlatok olyan sztárséfek helyeire is vonatkoznak, mint Daniel Boulud vagy Marcus Samuelsson. A foglalásokért, az időpontokért és a részt vevő éttermek listájáért ide kell kattintani.

Grand Central

Az Amtrak, a MetroNorth és az MTA metró csomópontja, a Grand Central Terminal a New York-iak kedvelt helye (mármint maga az épület, a megbízhatatlan vonatközlekedés annyira nem).

A látványosság számos izgalmas akciót rejt, titkos bárokkal és suttogó galériákkal hívogat.

Brooklyni bolhapiac

A brooklyni téli bolhapiac a hideg hónapok idején igazi hagyománnyá vált. Szombaton és vasárnap délelőtt 10 és este 6 óra között mintegy hatvan árus portékáiból lehet csemegézni.

Még ha nincs is szükségünk semmire, akkor is érdemes elmenni, mert a Smorgasburg nevű kísérő rendezvényen kolosszális street food-variációkkal készülnek.

Ha pedig időutaznál New Yorkba, ezt ajánljuk: az 548 óra New Yorkban oldalán találtuk ezt a pazar felvételt (színesben!) arról, milyen volt az élet a világ fővárosának utcáin 1911-ben.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

hat tipp | program | ajánló | utazás | tél

FOLYTASD EZZEL

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram