Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

A gasztronómiai hagyományok a világ minden pontján fontos részét képezik az ünnepi készülődésnek. Körbenéztük, milyen tradicionális ételek kerülnek az asztalra Mexikótól kezdve Németországon át egészen Portugáliáig.

Bacalao

A Bacalao, azaz a tőkehal Mexikó klasszikus karácsonyi étele, amelyet paradicsommal,  burgonyával, hagymával és olajbogyóval készítenek, hogy aztán csilivel és fahéjjal tegyék pikánssá.

Sült liba

A német ünnepi asztal központi eleme a tökéletesre sült liba, amelyet gyakran almával, gesztenyével, hagymával és aszalt szilvával töltve, majorannával fűszerezve készítenek el, és párolt lila káposztával kínálnak.

Az étel több száz éves hagyományokkal rendelkezik, legrégebbi receptje egy 1350-ben kiadott szakácskönyvben olvasható.

Tamale

Costa Ricában a tamale készítése igazi karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan a saját "titkos" receptje. Alapja a kukoricából készült tészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, hogy aztán puhára párolják. A töltelékek eltérőek lehetnek, készülhet sertés, marha és csirkehúsból is, amit fokhagymával, hagymával, burgonyával vagy mazsolával ízesítenek.

Hallacas

A hallacas nagyon hasonlít a tamaléra, a különbség a tészta és a töltelék arányában van. A venezuelai változatban több hús található, valamint kapribogyót, olajbogyót és mazsolát is tartalmaz.

Vitello tonnato

Olaszországban, azon belül is elsősorban Piemonte tartományban készítik karácsonykor a vitello tonnatót, amely tulajdonképpen vékonyra szeletelt borjúhús, tonhalas, majonézes mártással és kapribogyóval.

Az étel Argentínában is népszerű az ünnepekkor.

Smörgåsbords

Svédországban roskadásig pakolják az ünnepi asztalt különféle tradicionális ételekkel, így pácolt heringgel és lazaccal, húsgombóccal, kocsonyával, rizskásával és karácsonyi sonkával.

Consoada

A karácsonyi családi vacsorát Portugáliában egy böjti nap végén tartják, így a zsíros, nehéz főételek helyett könnyen emészthető fogások kerülnek az asztalra. Közülük is a halak és a tenger gyümölcsei, így például a tőkehal és a polip a legnépszerűbb.

(Fotók: Getty Images)

ünnepi étel | karácsonyi hagyomány | étel | nemzetközi konyha | külföldi étel | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Nagyvárosi kalandor a Volvótól
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom