Ez a világ leggyakrabban készített karácsonyi desszertje

Ősi szokást idéz meg a karácsonyi farönk nevű sütemény, amely a fényt és az otthon melegét szimbolizálja.

Nincs olyan ünnepi desszert, amely ikonikusabb lenne, mint a Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs.

Mindemellett az egyik legmegúszósabb karácsonyi sütemény, hiszen pofonegyszerűen elkészíthető, de isteni finom.

Ráadásul nincs két egyforma fatörzs, mindenki saját ízlésére szabhatja, a dekorálásában pedig minden kreativitását és művészi szabadságát kiélheti.

Franciaországban a Bûche de Noëlt hagyományosan a karácsonyi vacsora után szolgálják fel, de számos más ország autentikus ünnepi menüjének is szerves része, nem hiányozhat az asztalról Svájcban, Kanadában, Libanonban, Szíriában, Vietnámban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban sem.

A desszert története egészen a 19. századig nyúlik vissza, de a mögöttes tartalma évezredes hagyományokkal rendelkezik. Ősi szokás volt ugyanis, hogy ez idő tájt egy nagyobb, vaskosabb tönköt gyújtottak meg, mely egész éjszaka égett, és amelyet őrizni kellett. A rönkgyújtáshoz családi esemény is társult, így vált az ünnep és az otthon melegének szimbólumává.

A desszert erre az ősi szokásra is emlékeztet.

A sütemény alapja egy teljesen egyszerű piskóta, melyet csokoládékrémmel kell megtölteni, hogy aztán feltekercselve rönkszerű alakot kaphasson. A külső részére a krémet eltúlzott mozdulatokkal, rusztikus stílusban érdemes felvinni, hogy a fakéreghez hasonló hatást keltsen. Ezt követően bármivel lehet dekorálni, amivel csak szeretnénk. Ha porcukrot szórunk rá, a havas tájra emlékeztet majd, de mehet rá ehető növény, cukorgyöngy, vagy habcsók és marcipán is.

 

(Fotók: Getty Images)

legnépszerűbb | fatörzs | édesség | karácsony | desszert

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés