Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.
A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének vizsgálatai szerint a kávé segít megakadályozni a vastagbélrák kiújulását, más tanulmányok pedig azt igazolták, hogy a kávéfogyasztás hozzájárul az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzéséhez.
Számos kutatás kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a rendszeres teázók körében kisebb az esély a bőr-, mell- és prosztatarák kialakulására. Ennek oka az, hogy a tea, különösen a zöld tea, antioxidánsokban gazdag, ezek erősítik az immunrendszert, megelőzik a sejtek károsodását.
A teában szintén jelen lévő polifenolok pedig csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Az EGCG néven ismert polifenol segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt is.
Egy nemzetközi kutatásban 6800 embert vizsgáltak meg, hetvenöt százalékuk kávét, negyven százalékuk pedig teát fogyasztott rendszeresen. A vizsgálat kimutatta, hogy
a kávé semmilyen hatással nem volt a szívbetegségek kialakulására.
Egy másik tanulmány ezzel szemben azt rögzítette, hogy a teafogyasztás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, javítja a fogyást és erősíti immunrendszert,
a kávéval pedig a 2-es típusú cukorbetegség, több májbetegség és a szívproblémák is megelőzhetők.
A szakértők körében évtizedes vita, hogy valójában melyik népszerű forró ital egészségesebb a másiknál. Robert Eckel, a Denveri Egyetem endokrinológusa éppen ezért nem is áll egyik oldalra sem. Azt vallja:
az egészséges étrend a kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében, nem pedig az, hogy kávét vagy teát fogyasztunk.
A gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány baromfihúsok, halak, hüvelyesek, diófélék és a telített zsírok fogyasztását kell szem előtt tartanunk ahhoz, hogy hosszan megőrizhessük egészségünket.
(Forrás: WebMD, fotók: Getty Images)
kávé | táplálkozás | egészséges táplálkozás | tea | kutatás | ital
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!