Kávé versus tea – melyik jobb az egészségednek?

Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.

A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének vizsgálatai szerint a kávé segít megakadályozni a vastagbélrák kiújulását, más tanulmányok pedig azt igazolták, hogy a kávéfogyasztás hozzájárul az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzéséhez.

Számos kutatás kimutatta ugyanakkor azt is, hogy a rendszeres teázók körében kisebb az esély a bőr-, mell- és prosztatarák kialakulására. Ennek oka az, hogy a tea, különösen a zöld tea, antioxidánsokban gazdag, ezek erősítik az immunrendszert, megelőzik a sejtek károsodását.

A teában szintén jelen lévő polifenolok pedig csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Az EGCG néven ismert polifenol segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt is.

Egy nemzetközi kutatásban 6800 embert vizsgáltak meg, hetvenöt százalékuk kávét, negyven százalékuk pedig teát fogyasztott rendszeresen. A vizsgálat kimutatta, hogy

a kávé semmilyen hatással nem volt a szívbetegségek kialakulására.

Egy másik tanulmány ezzel szemben azt rögzítette, hogy a teafogyasztás csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát, javítja a fogyást és erősíti immunrendszert,

a kávéval pedig a 2-es típusú cukorbetegség, több májbetegség és a szívproblémák is megelőzhetők.

A szakértők körében évtizedes vita, hogy valójában melyik népszerű forró ital egészségesebb a másiknál. Robert Eckel, a Denveri Egyetem endokrinológusa  éppen ezért nem is áll egyik oldalra sem. Azt vallja:

az egészséges étrend a kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében, nem pedig az, hogy kávét vagy teát fogyasztunk.

A gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány baromfihúsok, halak, hüvelyesek, diófélék és a telített zsírok fogyasztását kell szem előtt tartanunk ahhoz, hogy hosszan megőrizhessük egészségünket.

(Forrás: WebMD, fotók: Getty Images)

kávé | táplálkozás | egészséges táplálkozás | tea | kutatás | ital

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom