Tudósok fejtették meg a tökéletes presszókávé titkát

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt.

A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

Kávédarálásnál ugyanis a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, emiatt pedig a szemcsék összecsomósodnak, és ez hatással van az ízre is.

Ha viszont adunk egy kis vizet is a képlethez, kevesebb elektromosság keletkezik, így pedig erőteljesebb marad az íz.

A tanulmány valójában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság a kávé ízét. Még vulkánszakértőkkel is összefogtak, akik a kitörésekhez kapcsolódó elektromos aktivitást vizsgálják.

Úgy vélik, a kávédarálás folyamata hasonlít a vulkánkitöréshez.

Mint Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa elmondta: "A kitörés során a magma apró részecskékre bomlik, amelyek füstként szabadulnak ki a vulkánból. Ha ezek a részecskék összedörzsölődnek és feltöltődnek, villámok keletkeznek. Kissé leegyszerűsítve ez a folyamat hasonlít a kávédaráláshoz, amikor a szemeket finom porrá őröljük.”

A kutatók úgy találták, hogy a kávé fajtája nem annyira, a pörkölés viszont befolyásolja a felszabaduló elektromosság mennyiségét attól függően, hogy mennyi nedvesség marad utána a kávészemekben. A kevésbé intenzív pörkölésű kávé eszerint finomabb. Mielőtt otthon is rekonsturálni próbáljuk a kísérletet, győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e, ha vizet cseppentünk a kávédarálóba.

Ennek a tíz országnak az egyedülálló kávékultúrája a legtöbb embert rabul ejti, ezeket a kihagyhatatlan kávévariációkat pedig otthon is bármikor kipróbálhatjuk.

(Forrás: Guardian, képek: Unsplash)

trükk | kávé | presszókávé | kutatás | titok

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom