Tudósok fejtették meg a tökéletes presszókávé titkát

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt.

A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

Kávédarálásnál ugyanis a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, emiatt pedig a szemcsék összecsomósodnak, és ez hatással van az ízre is.

Ha viszont adunk egy kis vizet is a képlethez, kevesebb elektromosság keletkezik, így pedig erőteljesebb marad az íz.

A tanulmány valójában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság a kávé ízét. Még vulkánszakértőkkel is összefogtak, akik a kitörésekhez kapcsolódó elektromos aktivitást vizsgálják.

Úgy vélik, a kávédarálás folyamata hasonlít a vulkánkitöréshez.

Mint Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa elmondta: "A kitörés során a magma apró részecskékre bomlik, amelyek füstként szabadulnak ki a vulkánból. Ha ezek a részecskék összedörzsölődnek és feltöltődnek, villámok keletkeznek. Kissé leegyszerűsítve ez a folyamat hasonlít a kávédaráláshoz, amikor a szemeket finom porrá őröljük.”

A kutatók úgy találták, hogy a kávé fajtája nem annyira, a pörkölés viszont befolyásolja a felszabaduló elektromosság mennyiségét attól függően, hogy mennyi nedvesség marad utána a kávészemekben. A kevésbé intenzív pörkölésű kávé eszerint finomabb. Mielőtt otthon is rekonsturálni próbáljuk a kísérletet, győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e, ha vizet cseppentünk a kávédarálóba.

Ennek a tíz országnak az egyedülálló kávékultúrája a legtöbb embert rabul ejti, ezeket a kihagyhatatlan kávévariációkat pedig otthon is bármikor kipróbálhatjuk.

(Forrás: Guardian, képek: Unsplash)

kutatás | tudomány | presszókávé | kávé | titok

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom