Ha ezt a hobbit választod, sokat tehetsz a szorongás és a stressz csökkentéséért

Egészségesebb táplálkozáshoz, valamint a stressz és a szorongás csökkenéséhez segít hozzá.

A Colorado Boulder Egyetem a közösségi kertészkedőket vizsgálta meg, és hasonlította össze azokkal, akik nem végeznek hasonló tevékenységet, hogy meghatározza az élelmiszertermesztés hatásait. Az eredmények szerint azok, akik elkezdtek kertészkedni,

több rostot ettek, növelték a fizikai aktivitásukat és körükben jelentősen csökkent a szorongás.

A tesztben negyvenegy év átlagéletkorú felnőttek vettek részt Denverből. A társaság egyik felét a közösségi kertészetbe osztották be, a másik pedig a kontrollcsoport lett, akiknek egy évet kellett várniuk a kertészkedés megkezdésével.

A kutatásban résztvevők parcellát kaptak egy közösségi kertben, emellett vetőmagokkal, palántákkal is ellátták őket, valamint részt vehettek egy kezdő kertésztanfolyamon is. A kutatás nyomon követése érdekében mindkét csoport részt vett olyan felmérésekben, amelyekben kérdéseket tettek fel táplálkozási szokásaikról és a mentális egészségükkel kapcsolatban. Mindkét csoport esetében időről időre testsúlymérést is végeztek, valamint aktivitásmérőket viseltek.

A tanulmány során gyűjtött információkból azt a következtetést tudták levonni, hogy a kertészkedés terápiás hatással lehet azokra, akik változtatni akarnak az életükön egészségük és jólétük javítása érdekében. A kutatás vezetője szerint ez a tudományos áttörés azért jelentős, mert

eddig nehéz volt szilárd bizonyítékokat találni a kertészkedés előnyeiről.

A tanulmány kimutatta, hogy a kertészkedők átlagosan napi 1,4 grammal több rostot kezdtek el enni, mint a kontrollcsoport. Noha ez a szám alacsonynak tűnhet, a kutató szerint ezek a változások kulcsfontosságúak az egészségesebb élethez, hiszen csökkentik az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rák, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Mindemellett a kertészkedő csoport heti szinten negyvenkét perccel növelte a fizikai aktivitást is, a javasolt testmozgás huszonnyolc százalékát ilyen módon teljesítették, ráadásul a résztvevők a stressz és a szorongás jelentős csökkenéséről is beszámoltak.

Nem csupán a kertészkedés segít a stressz leküzdésében. Ebben a cikkünkben öt olyan hobbit gyűjtöttünk össze, ami a depresszió ellen jó.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

felmérés | kertészkedés | egészséges életmód | vizsgálat | tanulmány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom