Újra kitörhet az európai szupervulkán, amely talán a neandervölgyiek sorsát is megpecsételte

Ha egy Nápoly környéki vulkánt kell megnevezni, a legtöbben bizonyára a Vezúvot említik. De ott van még a Campi Flegrei, vagyis Flegrei-mezők nevű tűzhányó is, ami sokkal inkább aggodalomra ad okot.

A hatalmas területet elfoglaló, mintegy tizenkét kilométer hosszú kalderával rendelkező tűzhányó körül a legmagasabb kockázatú, vörös területen ötszázezer, a távolabbi, sárga zónában pedig nyolcszázezer ember él.

Vulkáni füst Pozzuoli városa felett

A kutatók szerint a vulkán harmincezer évvel ezelőtti kitörése hozzájárulhatott a neandervölgyi ember kihalásához. Amikor pedig legutóbb, 1538-ban lávát lövellt ki, a feltörő vulkán anyagból egy hegy jött létre.

Az 1980-as években újabb aktivitási hullám következett be, ami miatt negyvenezer környékbeli lakost evakuáltak, de azóta a szupervulkán viszonylag csendes.

Műholdkép a vulkánról és környékéről

Most azonban a University College London (UCL) és az olaszországi Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) kutatói szerint változhat a helyzet, ugyanis egyre kedvezőbbek a feltételek egy újabb kitöréshez.

2019 óta egyre gyakoribbak a kisebb rengések (idén áprilisban mintegy hatszázat regisztráltak), amelyek fokozódó nyomást jelentenek a vulkán kérgére. A környező talajszint is jelentősen emelkedett, a tengerparti Pozzuoli például az '50-es évek óta csaknem négy méterrel került magasabbra, ez pedig szintén a kitörés egyik előjele lehet.

A kutatók szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy nagyobb kitörés fog bekövetkezni, inkább kisebb kitörések sorozatára lehet számítani. A helyi lakosok SMS-értesítést is kapnak, ha a Richter-skála szerinti 1,5-ös vagy annál nagyobb erősségű rengés detektálható.

Egy-egy nagy vulkánkitörés hatása egészen távoli helyeken is érezhető, nemrég például Magyarországon is regisztrálták a légköri változásokat. Legutóbb pedig ez a vulkán állt a hírek középpontjában.

(Forrás: Euronews, képek:  Getty Images)

szupervulkán | tűzhányó | vulkán | Flegrei-mezők | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom