Close
Így szennyezik a környezetet a klímavédelem jegyében

Így szennyezik a környezetet a klímavédelem jegyében

November 6-tól 8-ig tart az ENSZ esedékes klímakonferenciája, a COP27, az egyiptomi Sarm es-Sejkben.

Miután tavaly rengeteg hír szólt arról, hogy a glasgow-i COP26 karbonlábnyoma minden korábbi ilyen konferenciáénál nagyobb volt, köszönhetően 75 százalékban a nemzetközi járatoknak, a University College London kutatóinak csoportja Priti Parikh professzor vezetésével úgy döntött, szembesíti a résztvevőket az utazásukhoz kapcsolódó kibocsátásokkal.

Ehhez egy nyílt forráskódú kalkulátort fejlesztettek ki, amely kiszámolja, hogy mekkora széndioxiddal járnak a különböző utak, amelyek az Egyesült Királyságból vezetnek Egyiptomba.

„Obszcén dolog arra gondolni, hogy mekkora kibocsátással járnak ezek a klímakonferenciák“

 mondta a professzor a Dezeennek. „Mindennél fontosabb, hogy minimalizáljuk a COP szénlábnyomát, és biztosítsuk, hogy a konferencián résztvevők az éghajlatváltozás elleni küzdelem során ne súlyosbítsák a klímahelyzetet.”

Ennek eszköze lehet például az, ha valaki virtuálisan kapcsolódik be a konferenciába, mert így a kibocsátása ezredrésze lesz annak, mintha személyesen utazna el Egyiptomba. Aki mégis az utazás mellett dönt, annak az eszköz azt javasolja, hogy kompenzálja a kapcsolódó kibocsátást a Gold Standard tanúsítvánnyal rendelkező rendszerek valamelyikével, amelyek hozzájárulnak az éghajlati igazságosság növeléséhez a déli féltekén.

Emellett az utazók alternatív útvonalat is választhatnak, például a kibocsátás negyven százalékát spórolhatják meg azzal, ha Milánóig elvonatoznak, és csak ott szállnak repülőre, ugyanakkor az ebből származó előnyöket ellensúlyozza a megnövekedett anyagi és időráfordítás.

A kutató szerint az ENSZ-nek a továbbiakban érdemes lenne olyan úti célokat választania a konferenciához, amelyek a repülőn kívül más közlekedési eszközökkel is elérhetők.

Egy kutatás érdekes eredményre jutott a repülőjáratok kibocsátásával kapcsolatban. Persze, nemcsak a repülési szokásainkon változtathatunk, ha szeretnénk tenni a klímaváltozás ellen.

(Forrás: Dezeen, képek: Getty Images)

környezetvédelem | klímakonferencia | Egyiptom | környezetszennyezés | szénlábnyom

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram