Close
Harminc éves várólista van egy fagyasztott marhahúsos ételre

Harminc éves várólista van egy fagyasztott marhahúsos ételre

Ha most rendelünk egy doboz fagyasztott Kobe marhahús krokettet az Asahiyától, egy japán családi hentesbolttól, harminc év múlva meg is kapjuk a rendelésünket. Ez nem elírás, tényleg harminc éves a várólista.

Az 1926-ban alapított, Hyogo prefektúrában működő hentesüzlet évtizedekig helyi hústermékeket árult, a második világháborút követő években pedig marhahúskrokettet dobott a piacra. Ezek csupán a 2000-es évek elején váltak szenzációvá,

azóta azonban annyira megnőtt irántuk a kereslet, hogy nevetségesen hosszú ideig kell rájuk várni.

Shigeru Nitta, az Asahiya harmadik generációs tulajdonosa elmondta: 1999-ben kezdték el online értékesíteni a termékeiket, az Extreme Croquette megfizethető és ízletes volt, emellett hitelesen közvetítette az üzlet koncepcióját. Abban reménykedtek, hogy a vásárlók az első kóstolás után meg fogják venni a kobe-marhahúsukat is. Kezdetben hetente csak kétszáz krokettet gyártottak,

Nitta nagyapja pedig biciklivel és kézikocsival járta a környéket, hogy beszerezze a magas minőségű húsokat.

A japán hentesüzletben csak a tulajdonosok által jól ismert tenyésztők marhahúsát árulják, csak helyi forrásból származó alapanyagok kaphatók. A marhahúsos krokettek minden nap frissen készülnek, tartósítószer nélkül, kobe marhahúsból és egy helyi farmról származó burgonyából. A zöldség is különleges.

A termelő tehéntrágyát használ a burgonya termesztéséhez, a krumpli szárát pedig megeszik a marhák, így egy körforgás jön létre.

Egyedülálló koncepciója felkeltette a helyiek és a média figyelmét, a 2000-es évek elején az Asahiya krokettjeinek népszerűsége az egekbe szökött. 2016-ben le is állították az értékesítését, mert a várakozási idő több mint tizennégy év volt. Amikor 2017-ben újra megnyitották a rendelési lehetőséget, árat emeltek, a termelést pedig a heti kétszáz krokettről napi kétszázra emelték, de

ennél nem tudnak többet előállítani, a gyártás ugyanis veszteséges.

Az évek során elképesztően megnőtt a kobe marha piaci ára, a krokett ára pedig ezt nem követte le. Ez is az oka annak, hogy nem növelik a termelést. A CNN szerint jelenleg a sima marhahúsos krokett várakozási ideje tíz év, a kobe marhából készültté pedig harminc év.

(Forrás: CNN, fotók: Asahiya, Getty)

rendelés | várakozási idő | japán | marhahús | kobe marha

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram