Ezek a világon a legjobb helyek, ha a csillagos égboltban gyönyörködnénk

Ha teljes nyugalomban, minden zavaró hatást kizárva kémlelnénk az éjszakai eget, akkor a civilizációtól és annak fényeitől távol eső, magasan fekvő helyeket kell keresnünk. A leginkább akkor mehetünk biztosra, ha a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség által minősített rezervátumokat és parkokat célozzuk meg.

A teljes sötétségben nemcsak a csillagok ragyognak fényesebben, de akár az éjszakai vadvilágot is megfigyelhetjük. Nem csupán a szemünk, hanem a lelkünk is megpihenhet, és megtapasztalhatjuk az igazán mély alvás élményét. Ha kedvet kaptunk a sötétséghez, a TimeOut magazin szerint ezek a legkiválóbb helyszínek a felfedezésére.

Utah, USA

Utah államban több Csillagoségbolt-parkot találunk, mint bárhol máshol a világon, egészen pontosan huszonnégyet. A száraz éghajlat és a magasan fekvő sivatag akadálytalan kilátást biztosít. A Zion és az Arches Nemzeti Park az állam két legnépszerűbb parkja, de a Canyonlands és a Bryce Canyon Nemzeti Park is rendszeresen szervez csillagnéző rendezvényeket.

A Bryce Canyon
Elqui Valley, Chile

A magasan fekvő és kevés lakosú Elqui-völgy felett áltlaában alig van felhő, így tökéletes feltételeket biztosít a csillagnézéshez. A területet 2015-ben Csillagoségbolt-szentéllyé nyilvánították, és itt találjuk a Föld teljes csillagászati ​​infrastruktúrájának több mint a felét. Vicuña faluban megszállhatunk, az Observatorio Cerro Mamallucában pedig csillagászok vezetésével, nagy teljesítményű távcsöveken keresztül ismerhetjük meg a bolygók és csillagok titkait.

Új-Zéland déli szigete

Te Waipounamu, azaz Új-Zéland déli szigete hegyvidéki tájaival és nagyon alacsony fényszennyezésével a csillagnézők paradicsoma. Ezen belül is a Wai-Iti Csillagoségbolt-parkot és az Aoraki Mackenzie Csillagoségbolt-rezervátumot érdemes útba ejtenünk, a Rakiura- vagy Stewart-sziget Csillagoségbolt-szentélyében pedig akár a déli fényt is megpillanthatjuk.

La Palma, Spanyolország

Az egész Kanári-szigeteket törvény védi a fényszennyezéstől, a többi szigetnél csendesebb és kevésbé zsúfolt La Palma vulkáni magaslatait pedig a világszínvonalú Roque de los Muchachos ​​csillagvizsgáló koronázza meg, amely a látogatók előtt is nyitva áll.

Éjszakai túraútvonalakat is kialakítottak ott táblákkal és csillagnéző pontokkal, a Bodegas Teneguía holdfényes pincészetében pedig holdfényben kóstolhatjuk meg a helyi borokat.

NamibRand Természetvédelmi Terület, Namíbia

A Föld egyik legsötétebb ege alatt hullámzó homokdűnék uralta tájat a világon a másodikként nyilvánították arany minősítésű Csillagoségbolt-rezervátummá. Szabályozzák ott a fényszórók használatát, és csillagnéző szafarira indulhatunk például a Kwessie Dunes Lodge és a Wolwedans jóvoltából, ahol nyitott tetejű szobákban alhatunk a csillagos ég alatt.

Mont-Mégantic, Quebec, Kanada

A Kanada és az Egyesült Államok határán található gránithegységet a világon elsőként nyilvánították Csillagoségbolt-rezervátummá. A csúcsán található ASTROLab csillagászati obszervatórium és látogatóközpontban profi távcsöveken keresztül kaphatunk tiszta képet az égboltról.

Aral-tó, Üzbegisztán

Az asztroturizmus a fényszennyezéstől nagyrészt mentes Üzbegisztánban is fejlődik. Szamarkandban megnézhetjük az Ulugbek által a tizenötödik században épített obszervatúriumból maradt, tizeneg méter hosszú szextánst, az Aral-tó mellett pedig jurtatáborban szállhatunk meg, és élvezhetjük a sötétséget.

Ladakh, India

India legeldugottabb régiójában a közösségi turizmus találkozik a csillagászattal. Teleszkópokkal felszerelt házi szálláshelyeket találunk ott, melyek bevételeit arra fordítják, hogy csillagászati idegenvezetővé képezzenek helyi nőket. Rengeteg a felhőmentes éjszaka, a Himalájának hála pedig a lehető legközelebb kerülhetünk a csillagokhoz. Nemrég egy hétszáz éves tibeti kolostorban, Fiang (Phyang) faluban nyílt csillagvizsgáló, ahol buddhista szerzetesek vezetésével kémlelhetjük az eget.

Ruaha Nemzeti Park, Tanzánia

Kelet-Afrika legnagyobb védett területe, a tanzániai Ruaha Nemzeti Park tele van éjszakai csodákkal az égen és a földön, az Usangu Expedíciós Tábor távcsöveivel pedig kiváló kilátás nyílik a hatalmas tanzániai égboltra. Emellett éjjellátó felszereléssel indulhatunk az éjszakai állatok, például a leopárdok és hiénák megfigyelésére, a bevételt pedig természetvédelemre fordítják.

Misiones, Argentína

A Salto Encantado tartományi parkban található Cielo Guaraní látogatói nemcsak az égboltban gyönyörködhetnek, de megismerhetik az őslakos guaraní közösségek kozmológiáját is. A dzsungelbe tett fáklyás kirándulások során guaraní történetek elevenednek meg, és megfigyelhetjük a park gazdag éjszakai élővilágát.

Ezek a Tejútról készült bámulatos képek megállítják az időt, ezen a dunántúli helyen pedig szinte megérinthetjük a csillagokat.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images, Unsplash)

Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség | csillagok | égbolt | tiszta | sötét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom