Close
Ez a világ legmagasabban fekvő autózható útja

Ez a világ legmagasabban fekvő autózható útja

Indiáig kell zarándokolni érte, de csak a legbátrabbaknak ajánlott.

A ladakhi Chisumle-Demchok út, amikor áthalad az Umling-hágón, immáron a világ legmagasabban fekvő autózható útjának nevezhető. A legmagasabb pontja majdnem 5800 méteren található, ami egészen rendkívülinek számít.

Az utat a Border Roads Organisation (BRO) építette, amely már számos hasonlót alkotott korábban, és büszke arra, hogy az ország legnehezebben megközelíthető határvidékeit köti össze.

Az újonnan megépült ötvenkét kilométer hosszú Guiness-rekorder szakasz a régió néhány kulcsfontosságú területét egyesíti.

Az út a Chisumle-t és Demchokot csatlakoztató másik közvetlen útvonal fontos alternatívája, és nagyon közel fekszik az indiai-kínai határhoz.

Magasabban jegyzik még az Everest alaptáboránál is, továbbá meghaladja a Siachen-gleccser magasságát, amely az India és Pakisztán között zajló fegyveres konfliktus egyik fontos helyszíne, és amelyet a világ leghalálosabb és egyben legnagyobb költséggel járó csataterének neveznek.

Ha létezik királya a hágóknak (és most ne a romániai falura gondoljunk), akkor az Olaszországban fekvő Stelvio az esélyesek nyugalmával pályázhat erre a megtisztelő címre. A 2758 méter magasban elterülő Passo dello Stelvio Európa egyik leghíresebb és legmagasabb hágója. A több tucat hajtűkanyarból álló, szemkápráztató panorámát kínáló útvonalán minden autósnak életében legalább egyszer végig kell tekernie a kormányt.

(Forrás: Times of India, fotók: Getty Images – illusztrációk)

 

rekorder | india | út | ladakh | legmagasabb

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram