Close
Ha London újrahúzott patinás állomása sem csinál kedvet a vonatozáshoz, akkor semmi

Ha London újrahúzott patinás állomása sem csinál kedvet a vonatozáshoz, akkor semmi

Mintegy öt éven át tartó munkafolyamat után befejeződött a London Bridge pályaudvar felújítása. Az új állomás úgy lépett át a modern korszakba, hogy közben múlt századi védjegyeit is megőrizte.

Az 1836-ban átadott London Bridge az egyik legöregebb állomás a világon, és a legrégebbi vasútvonal, amely a mai napig szorgosan fogadja a vonatokat az angol fővárosban. Évi ötvenmilliós utasforgalmával London negyedik legfoglalkoztatottabb állomásának számít.

A 2013-ban megkezdődött átépítés előtt a szakemberek egy olyan új állomás tervét vázolták fel, amely tiszteletben tartja a viktoriánus hagyományokat, ugyanakkor megfelel a modern kor elvárásainak, és élménycsomaggal csábítja az utasokat.

A közelmúltban befejeződött munkálatok során megújultak a peronok és felfrissült a vasúti infrastruktúra, nagyobb lett a vágányok alatti, de rengeteg természetes fényt beengedő közösségi tér, két új bejáratot kapott a pályaudvar (utcaszinten a Tooley Street és a St. Thomas Street felől), illetve jelentősen megnövelték a vonatkapacitást is.

A dizájnt illetően az új komplexum leglátványosabb része az igazán csak madártávlatból kivehető teteje, melynek hatalmas szürke szalagjai kígyószerűen tekeregnek a vágányok fölött.

Az átépítés egyik fő célja az volt, hogy megszüntessék a torlódásokat London Bridge déli részén, ahol a bejövő vonatoknak sokszor percekig kellett várniuk egy felszabaduló vágányra. Nem utolsó szempontként pedig az új pályaudvar immáron tökéletesen idomul a városközpont forgatagába is.

A Thameslink Program részéhez tartozó több milliárd fontos beruházás eredményeképp a közeljövőben majd duplájára nőhet az utasforgalom a London Bridge-en (kilencvenmillióval számolnak majd évente).

Annak a Grimshaw irodának köszönhetik a londoniak az újrahúzott állomásukat, amelyik a Heathrow repülőtér egyik kifutóját is tervezte, illetve a New York-i Newark reptér új termináljának munkálatait irányította.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Deezen)

megújult | pályaudvar | vasút | London Bridge | Anglia

FOLYTASD EZZEL

Van egy tuti ingatlan-ötleted? Az Airbnb most százezer dollárral megtámogatja

Ezerszeres az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább balatoni nyaralók közt

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom