Madonnától próbál kölcsönkérni egy elveszettnek hitt festményt a francia város

Amiens Európa Kulturális Fővárosának 2028-as címére szeretne pályázni, ehhez azonban hiányzik egy aprócska puzzledarab.

Ami nem más, mint Jérôme-Martin Langlois 1822-es, Diana és Endümión című olajfestménye, amely XVIII. Lajos megrendelésére készült, majd a francia államhoz került 1873-ban. Az alkotás 1918-ig az amiens-i Musée de Picardie falán függött, egészen addig, míg le nem bombázták az épületet. Akkor a megmaradt műalkotásokat átszállították a Louvre-ba, de a háború végén a Langlois-festményt nem találták. A franciák egészen 1989-ig nem tudtak semmit a képről, akkor azonban egy aukción felbukkant, Madonna pedig 1,3 millió dollárért megvette.

A nála található festmény ugyanakkor két és fél centivel kisebb, mint az eredeti méretek, így aztán előfordulhat, hogy csak egy másolat van a birtokában, de az is lehet, hogy az eredeti festményből vágták le a hiányzó részt.

Az amiens-i polgármester, Brigitte Fouré mindenesetre Facebook-bejegyzésben kérte az énekesnőt, hogy adja kölcsön a városnak a festményt, ezzel esély teremtve a lakosságnak, hogy újra kapcsolatba lépjen a település kultúrájának e részével. Amiens azt szeretné, ha legalább néhány hétre megkaphatná a festményt, hogy benyújthassa a pályázatát az Unióhoz.

A műtárgyak világa nem nélkülözi a krimibe illő sztorikat. Itt például egy magyar festményhamisítási botrányról írtunk, amiben műgyűjtők, művészettörténészek és galériák is érintettek voltak, itt pedig arról számoltunk be, hogyan került elő Van Gogh egy eddig teljesen ismeretlen önarcképe egy festmény mögül.

(Forrás: Design Taxi, képek: Getty Images, Wikimedia Commons)

amiens | Diana és Endümión | Jérôme-Martin Langlois | európa kulturális fővárosa | festmény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom