Megszólaltak a befalazott győri étterem tulajdonosai

Folytatódik az éttermek szenvedése.

A minap került nyilvánosságra az az eset, hogy a budapesti Árkádban lévő Freshland éttermet egyik napról a másikra befalazták. Azóta a franchise-hálózat győri Árkádban lévő étterme is hasonló sorsra jutott – mondják a tulajdonosok, akik több, hasonlóan nehéz helyzetben lévő ágazati szereplővel közösen egy, a bajba jutott vendéglátósok megsegítését célzó javaslatcsomagot is összeállítottak.

A tönk szélén álló vendéglátósok végső kivéreztetésének legabszurdabb példája történt minap egy budapesti bevásárlóközpontban: az egyik éttermet a pláza tulajdonosa szó nélkül befalaztatta. “Azóta a győri Árkád vezetése az ottani éttermünkkel is hasonlóan járt el – meséli Ádám Ákos, a Freshland étteremhálózat tulajdonostársa, aki elmondta, hogy a bérbeadóval a folyamatban lévő tárgyalások megszakadtak és az üzletház, a felmondási időt sem megvárva, meglehetősen méltánytalan körülmények között záratta be az éttermet. – A bezárt egységekben készpénz, romlandó áru és a dolgozók jelenléti íve is bennmaradt, amihez nem tudunk hozzájutni, így az alkalmazottak kifizetését is megnehezítették.”

Egy darabig senki sem eszik a győri Freshlandben

A pandémia miatt – az ágazat többi tagjához hasonlóan – rendkívül nehéz helyzetbe jutott étteremlánc képviselője elmondta, hogy összesen nyolc éttermet üzemeltetnek, abból a legtöbb plazával már sikerült megállapodni vagy jelenleg kompromisszumkész tárgyalások zajlanak a helyiségek tulajdonosaival. Bár az Árkád vezetőivel hosszú ideje igyekeztek – egy méltányos eljárást kérve – tárgyalni, úgy tűnik, ez esetben süket fülekre találtak. “Olyan feltételeket támasztottak, amelyeket képtelenek voltunk teljesíteni, a mi ajánlatunkat pedig nem fogadták el. Azóta sem állnak velünk szóba” – mondta Ádám Ákos, aki a egyben a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete Vendéglátói Tagozatának is a tagja.

“Az Egyesületen keresztül is a kölcsönös megállapodás hívei vagyunk, abban hiszünk, hogy a jelenleg nehéz helyzetben lévő bérlők jövőjét egy mindenki számára megnyugtató, és a bérlőket nem ellehetetlenítő megoldással lehetne biztosítani – mondja, – ehhez azonban segítségre van szüksége az egész ágazatnak.” Az Érdekvédelmi Egyesület ezért már korábban egy javaslatcsomagot állított össze, melyben arra kérik a döntéshozókat, hogy a bértámogatások mellett a vészhelyzet idejére a bérleti szerződésekre díjemelési és felmondási moratóriumot biztosítsanak.

A Vendéglátó Tagozat továbbá javasolja a bérleti díj és rezsiköltségek támogatását és egy kedvezményes hitelkonstrukció kialakítását. “Javaslatainkkal, a Magyar Gasztronómiai Társaság minap napvilágot látott nyilatkozatával egybecsengően, abban szeretnénk partnerek lenni, hogy elkerüljük a vendéglátó ágazat és a kapcsolódó szereplők egyre közeledő, de talán még visszafordítható csődhelyzetét” – nyilatkozta Ádám Ákos.

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék. Olaszországban hétfőtől este hatig nyitva lehetnek az éttermek és a bárok az ország narancssárga, nem veszélyes zónáiban.

győr | karantén | koronavírus | étterem | freshland

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom