Ezek az országok a legjobbak a világon megújuló energiák terén

A legfrissebb adatok szerint Norvégia a legnagyobb megújuló energiával rendelkező ország a világon, a lista végén az egyik leggazdagabb ország, Szingapúr kullog.

Az Utility Bidder tanulmányában felhívta a figyelmet arra a húsz országra, amelyek a legelőrébb járnak a megújuló energiák felhasználása terén, és azokra is, amelyek továbbra is leginkább a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak.

A kutatásban a fosszilis energiaforrások közül a szenet, az olajat és a földgázt vizsgálták, míg a megújulók közül a bioüzemanyagokat, a hulladékok energiává történő átalakítását, valamint a szél-, a víz- és a napenergiát analizálták. A felhasznált adatok a Nemzetközi Energiaügynökségtől (IEA) származtak.

Az eredmények szerint Norvégia teljes energiafelhasználásának ötvenhat százaléka megújuló forrásokból származik, ebből is a vízenergia a legdominánsabb.

Brazília végzett a második helyen, ahol jelentős részben a bioüzemanyagokból és a hulladékokból fedezik  az energiaellátásukat. A bronzérmes Új-Zéland lett, a szigetország a szélenergiára és a napenergiára támaszkodik elsősorban.

Ezzel szemben Szingapúr kilencvennyolc százalékban továbbra is a fosszilis tüzelőanyagokra épít, köszönhetően annak, hogy a világ legnagyobb olajkészletét használhatják fel az energiatermeléshez. Az országot Ausztrália követi kilencvenhárom százalékkal, majd Dél-Afrika következik kilencvenegy százalékkal.

Az európai országok közül  Luxemburgnak és Hollandiának legnagyobb a kitettsége a fosszilis energiahordozók felé. Hollandiában a felhasznált földgáz ötven százaléka groningeni gázmezőből származik, ahol a termelést a holland kormány tervei szerint 2022-ig leállítják.

Mi sem győzzük eleget hangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát, legyen szó a hétköznapi életünk bármelyik szegmenséről. Egy dániai startup most például nem akármilyen megoldással iktatná ki a mindennapi használatból az állatbőrt.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

országok | fenntarthatóság | megújuló | energia | lista

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom