Close
Nem mindennapi vonzerővel büszkélkedhet ez az idilli francia falu

Nem mindennapi vonzerővel büszkélkedhet ez az idilli francia falu

A Franciaország keleti csücskében található Meisenthalban különleges, tizennyolcadik századi ipari műemlék mutatja be az üveggyártás hagyományait.

Az itteni üveggyár a tizenkilencedik században vált híressé, azzal, hogy karácsonyfa-gömböket kezdett gyártani. A díszkészítést állítólag az almahiány ösztönözte, miután a fákra aggatott gyümölcsök helyett új alternatívát kellett találni.

Az épületbe 1978-ban üvegmúzeum költözött, 1992 óta a Nemzetközi Üvegművészeti Központnak ad otthont, most pedig újabb kulturális térrel bővült, hála a New York-i SO-IL és a párizsi Freaks építészeti irodának, akik még 2015-ben nyerték meg az épület felújítására kiírt pályázatot.

A tervezők célja az volt, hogy kiegészítsék, de szembe is állítsák a gyár különböző hangulatú és korú ipari építményeinek örökségét. A két épületet egy központi betontérrel kötötték össze, ami felfelé haladva új bejáratokat nyit a meglévő épületekhez és az új látogatóközponthoz.

A különböző időszakokból származó és más-más esztétikát képviselő, különböző magasságú épületeket egy hullámzó betonszalaggal kapcsoltuk össze,

egységesítve a helyszíneket és dinamizmust adva a térnek” – mondta a Freaks társalapítója, Yves Pasquet a Dezeennek.

Az új bejárat és a kávézó mellett két beton irodahelyiség is készült a téglakémények körül, az épületek felső szintjeit pedig karcsú acélhidak és betonoszlopokon lévő sétányok kötik össze.

Az egykori üzemcsarnok, a Site Verrier de Meisenthal legnagyobb épülete új bejáratot kapott egy korábban használaton kívüli alagsoron keresztül. Ez egy többcélú előadótérhez vezet az első emeleten, amely az egykori üvegkemencék között helyezkedik el.

A belső terek betonfelületeivel az acélszerelvények alkotnak kontrasztot, és előbbieket különböző technikák segítségével alkották meg, hogy eltérő textúrákat hozzanak létre.

Az utóbbi időben több izgalmas megoldást láthattunk a régi ipari emlékek újjáélesztésére, Kínában például egy festői kőfejtő, Iránban pedig egy századeleji sörgyár kapcsolódott be újra a környék vérkeringésébe.

(Forrás: Dezeen, Wikipédia, képek: David Foessel, Iwan Baan/Dezeen)

Meisenthal | franciaország | felújítás | gyár | üvegmúzeum

FOLYTASD EZZEL

Fertőzéshullámot indított el az Oktoberfest

Megvan Európa idei legjobb úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram