Nem mindennapi vonzerővel büszkélkedhet ez az idilli francia falu

A Franciaország keleti csücskében található Meisenthalban különleges, tizennyolcadik századi ipari műemlék mutatja be az üveggyártás hagyományait.

Az itteni üveggyár a tizenkilencedik században vált híressé, azzal, hogy karácsonyfa-gömböket kezdett gyártani. A díszkészítést állítólag az almahiány ösztönözte, miután a fákra aggatott gyümölcsök helyett új alternatívát kellett találni.

Az épületbe 1978-ban üvegmúzeum költözött, 1992 óta a Nemzetközi Üvegművészeti Központnak ad otthont, most pedig újabb kulturális térrel bővült, hála a New York-i SO-IL és a párizsi Freaks építészeti irodának, akik még 2015-ben nyerték meg az épület felújítására kiírt pályázatot.

A tervezők célja az volt, hogy kiegészítsék, de szembe is állítsák a gyár különböző hangulatú és korú ipari építményeinek örökségét. A két épületet egy központi betontérrel kötötték össze, ami felfelé haladva új bejáratokat nyit a meglévő épületekhez és az új látogatóközponthoz.

A különböző időszakokból származó és más-más esztétikát képviselő, különböző magasságú épületeket egy hullámzó betonszalaggal kapcsoltuk össze,

egységesítve a helyszíneket és dinamizmust adva a térnek" – mondta a Freaks társalapítója, Yves Pasquet a Dezeennek.

Az új bejárat és a kávézó mellett két beton irodahelyiség is készült a téglakémények körül, az épületek felső szintjeit pedig karcsú acélhidak és betonoszlopokon lévő sétányok kötik össze.

Az egykori üzemcsarnok, a Site Verrier de Meisenthal legnagyobb épülete új bejáratot kapott egy korábban használaton kívüli alagsoron keresztül. Ez egy többcélú előadótérhez vezet az első emeleten, amely az egykori üvegkemencék között helyezkedik el.

A belső terek betonfelületeivel az acélszerelvények alkotnak kontrasztot, és előbbieket különböző technikák segítségével alkották meg, hogy eltérő textúrákat hozzanak létre.

Az utóbbi időben több izgalmas megoldást láthattunk a régi ipari emlékek újjáélesztésére, Kínában például egy festői kőfejtő, Iránban pedig egy századeleji sörgyár kapcsolódott be újra a környék vérkeringésébe.

(Forrás: Dezeen, Wikipédia, képek: David Foessel, Iwan Baan/Dezeen)

építészet | üveggyár | gyár | ipari műemlék | üvegmúzeum

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom