Close
Íme négy fantasztikus épület, amelyektől kicsit jobb hely lett a világ

Íme négy fantasztikus épület, amelyektől kicsit jobb hely lett a világ

Számos meglepő formájú, csodás épületet adtak át világszerte 2019-ben, úgyhogy nem volt könnyű kiválasztani közülük a négy kedvencet. De megpróbáltuk. 

Katari Nemzeti Múzeum, Doha

Az építészeti csodát Jean Nouvel francia sztárépítésznek köszönhetjük. A Pritzker- és Művészeti Wolf-díjas Nouvel imádja feszegetni a határokat, és rendre extravagáns, szokatlan épületekkel jelentkezik – mi tagadás, a Katari Nemzeti Múzeummal sem húzta be a kéziféket. Óriási sivatagi rózsát ábrázoló mesterművének alapterülete 52 ezer négyzetméter. Összesen tizenegy galériát alakítottak ki benne, van mesterséges lagúnája, és hozzá kapcsolódik Abullah bin Jaszim áz-Száni sejk renováláson átesett palotája is.

A Doha-parti sétányán felhúzott múzeum Katar kulturális örökséget mutatja be, és igyekszik megőrizni olyan helyi tradíciókat, mint a vitorlás hajózás, a gyöngyhalászat, a kereskedelem és a halászat. Az egyes hírek szerint 400 millió euróba került létesítmény a múzeumon kívül kulturális és szórakoztató központként funkcionál: kétszázhúsz férőhelyes előadóterem, laboratóriumok, kutatóközpont, kávézókéttermek és áruházak is a portfolió részei.

A több mint tíz évig épült, a Perzsa-öbölre néző komplexumban másfél kilométer hosszan kanyarognak a kiállítótermek, a homlokzatát közel hatszáz darab homokszínű lemez fedi.

Clymb Abu Dhabi, Abu-Dzabi

Ez a fantasztikus kalandpark abszolút modern formatervezésével tűnik ki a sivatagból. A Clymb egy negyvenhárom méteres mászófalat kapott, amelynél nagyobbat nem találni sehol a világon – mármint a beltériek közül.

A város egyik mesterséges szigetén, a Yas-szigeten felhúzott komplexum másik rekordere a szélcsatornája, amely huszonöt méter magas, illetve tíz méter széles lett.

A Clymb igazi élményparkként szolgál, üzleteknek, privát rendezvénytermeknek, kávézóknak és éttermeknek is otthont ad. A mászófal belépőjegyei huszonöt, a szélcsatornáé hatvan dollárnál kezdődnek, de aki csak nézelődni szeretne, ingyen bemehet.

Tower of Spiral, Sencsen

Nem újdonság, hogy Kínában sorra épülnek az egészen futurisztikus, sokszor multifunkciós épületek, és ez így történt a Tower of Spiral esetében is.

A kilátó egy óriási rét közepén magasodik napraforgófejek fölé, és amellett, hogy mutatós látványosság és odafentről egészen jó a kilátás a közeli hegyekre, a rét öntözéséért felelős vízgyűjtőmedencét találjuk a közepén.

Tizenöt méter a magassága, és egy spirális úton juthatunk fel a csúcsra. Összesen nyolcszáztíz foknyit kanyarog, a lépcsők mellett acéloszlopok tartják szerkezetét, ami belülről szépen megfigyelhető, ha éppen nem a folyamatosan nyíló kilátást szemlélik a látogatók.

Különössé teszi a fémháló, amely a csigaalakban feszül, és ezzel teszi légiesebbé a formát és a robusztus fehér tömböket. Távolról az esti órákban egy lampionra emlékeztet.

MÉCA, Bordeaux

A MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) kulturális központot a Garonne-folyó partján húztak fel. A város új többfunkciós kedvencében médiaarchívumot, könyvtárat, előadótermeket, kétszázötven férőhelyes színházat, nyolcvan férőhelyes mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be annak érdekében, hogy Bordeaux-t a kultúra epicentrumává tegyék.

Az óriási lépcsőkön át megközelíthető MÉCA kiemelkedik a part menti sétány környezetéből, sőt, lényegében annak folytatásaként is tekinthető, hiszen elmossa a határokat az épület és a közterület között. A Bjarke Ingels-vezette BIG és a párizsi Freaks által alkotott komplexum előregyártott betonpanelekből áll össze, melyek textúrája a homokkövet előszeretettel használó helyi építészeti hagyományokra reflektál.

A földszinten egy lobbit rendeztek be spirál alakú, süllyesztett ülősarokkal, továbbá étteremmel, melynek enteriőrje a vörös bútorokkal és a parafa székekkel mi másra is utalna, mint a híres bordeaux-i borvidékre.

(Fotók: Jeannouvel.com, Dezeen, Clymb)

érdekes | forma | katar | dizájn | nemzeti múzeum

FOLYTASD EZZEL

Eladó ez a Gaudí ihlette, lenyűgöző, háromszintes penthouse

Ha erre az öt dologra figyelsz, mindenkinek megakad a szeme az Airbnb-den

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram