Ezért veszélyesek a mesterséges intelligencia által generált kamu értékelések

A turizmusban döntő fontosságúak a hiteles online vélemények, gondoljunk csak – és most egy kicsit száraz marketing-ismertetőt kikölcsönözve – "a vásárlói döntések alakítására és a márka iránti bizalom kiépítésére". Akadnak viszont ezzel kapcsolatos komoly veszélyforrások is.

A mesterséges intelligenciára (AI) épülő technológia térhódítása számos iparágat képes felforgatni, a hamis értékelések növekedése már aggodalomra ad okot.

Az általa generált hamis ajánlások vagy kritikák azért veszélyesek, mert rendkívül meggyőzőnek tűnnek, és nehéz megkülönböztetni őket a valódiaktól.

Az AI-algoritmusok elemezni tudják az igazi értékeléseket, majd hasonló, hitelesnek tűnő, ám hamis visszajelzéseket generálni. Ezek a hamis értékelések pedig könnyedén befolyásolhatják a vásárlók véleményét és döntéshozatalát, illetve olyan elhatározásra késztethetik őket, ami nem feltétlenül felel meg az elvárásaiknak. Ez pedig nemcsak a vállalkozás hírnevének árt, hanem az online értékelésekbe vetett bizalmat is aláássa.

Az AI által generált hamis minősítések továbbá jelentősen befolyásolhatják egy vállalkozás rangsorolását és láthatóságát az értékelő platformokon. Például egy rengeteg pozitív, de valójában hamis értékeléssel rendelkező vállalkozás magasabb besorolást kaphat, ami előkelőbb helyre tolhatja a keresési eredményekben. Ennek következményeként pedig a valódi iparági szereplők hátrébb szorulnak, és  nehezebben találhatnak rá az ügyfelek.

Mit lehet ez ellen tenni?

Az egyik megoldás a kifinomult, mesterséges intelligencia alapú technológiák bevetése, melyek képesek felismerni és megjelölni a hamis értékeléseket, miközben biztosítják, hogy csak a valódiak jelenjenek meg.

Furán hangzik, de így az AI harcolna az AI ellen.

És miután a számítógépek elvégezték a munka dandárját, szükség lenne még pluszban az emberi közbeavatkozásra is, ahogyan az a közösségi médiahálózatokban tapasztalható, gondolunk itt a moderálásra, a címkézésre, vagy a kategorizálásra.

Egy másik megoldás szerint szigorúbb ellenőrzési folyamaton esnének át a vélemények. Az értékelő platformok megkövetelhetnék a felhasználóktól, hogy fényképekkel vagy videókkal bizonyítsák korábbi online tevékenyégüket, ami eléggé megnehezítené a hamis értékelések publikálását és növelné a folyamat átláthatóságát és hitelességét. Persze ez kissé körülményes verziónak tűnik és kevésbé vonzóvá teszi a kommentelést.

Összefoglalva tehát, a mesterséges intelligencia által generált hamis értékelések jelentős veszélyt jelentenek az ágazatra nézve, de ez a veszély csökkenthető a vélemények hitelességének biztosításával.

A Tripadvisor több mint 4100 éttermet listáz a kanadai Montrealban. Egészen a közelmúltig a Le Nouveau Duluth nevű hely számított közülük a legjobbnak. Az étterem – amely “kanadai” és “delikáteszként” írta le a konyháját –, nyolcvanöt ötcsillagos értékelést kapott, pedig nincs honlapja, a Tripadvisor-oldalán csupán négy furcsa fotó látható róla, és semmilyen valós információ sem érhető el az étlapról, a személyzetről vagy a helyszínről.

(Forrás: Traveldailynews, fotók: Unsplash)

turizmus | mesterséges intelligencia | vélemények | ai | veszély

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom