Egy börtönsziget lehet hamarosan a világ egyik legkülönlegesebb turisztikai célpontja

A mexikói Islas Marías szigetcsoport az UNESCO Világörökség része.

A börtönök évtizedek egyedülálló vonzerőt jelentenek a turisták számára, elég csak az Alcatrazra gondolnunk, amely egykor Al Capone otthona is volt, Belfastban pedig a Crumlin Road-i börtön csábítja a látogatókat.

Most, három évvel a bezárása után, egy mexikói börtön válhat hasonló turisztikai célponttá.

Az Islas Marías szigetcsoport tényleg a világ végén fekszik, hiszen az ország csendes-óceáni partjaitól is négy órás hajóútra található. A négy szigetből álló csoportnak lenyűgöző az élővilága, tele van ritka vadon élő állatokkal, így nem csoda, hogy

mára az UNESCO Világörökség részeként tartják számon.

Több mint egy évszázadon át működött ott börtön, mígnem 2019-ben bezárták. Most a mexikói kormány úgy döntött, egyedülálló turisztikai attrakcióvá alakítják. A börtönben múzeum és kulturális központ kap helyet, ahová a haditengerészet fog túrákat szervezni, és ők fogják az oda tartó kompjáratot is működtetni.

Az egykori börtön hírhedt volt kemény bánásmódjáról. Egy rab nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az ott fogvatartott mintegy ötszáz rabnak csupán öt fürdőhelyiségen kellett osztozkodnia. De nem kaptak megfelelő orvosi ellátás sem, sokan pedig a lehetetlennek tűnő szökési kísérleteik közben lelték halálukat.

A börtön újjáépítésével kapcsolatban Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök röviden azt mondta:

ami a pokol volt, az paradicsommá válik.

A turisták megismerhetik a szigetcsoport történelmét, lehetőségük nyílik megszállni a börtönépületekben. További beruházások is várhatók környezetvédelmi szempontból kiemelkedő jelentőségű területen, mely akár már három hónap múlva is fogadhatja az új vendégeit.

(Forrás: TimeOut, fotó: Getty Images)

csendes-óceán | unesco world heritage | unesco | unesco világörökség | börtön

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom