Hímes tojás, csokoládé nyuszi és sonka. A húsvétvasárnap ezek nélkül szinte teljességgel elképzelhetetlen. De vajon miért pont sonka kerül az asztalra?
A válasz nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk:
ez most a szezonális.
A húsvéti vacsora fő étele a világ számos pontján a bárány volt. A zsidók felszabadulását és Egyiptomból való kivonulását ünnepelték ezzel. A szokás a kereszténység terjedésével párhuzamosan is megmaradt. A báránynak azonban az idők folyamán vetélytársa lett.
A téli hónapokban a gazdák ugyanis a gondosan előkészített sonkát bepácolták, a felfüstölést követően pedig a tavasz beköszöntére fogyasztható is lett. Nem volt szükséges tehát drága húst vásárolni, egyszerűen csak le kellett akasztani a füstölőből a gyönyörűen elkészült sonkát, hogy aztán megfőzzék, és tojás, torma, valamint friss kalács kíséretében az asztal ünnepelt sztárjává válhasson.
A sonka tehát nemcsak az íze miatt kerül évről évre az ünnepi asztalra, hanem azért is, mert tradicionális, szezonális és praktikus választás. Egyedülálló módon képes ugyanakkor arra is, hogy összehozza a családot és megteremtse a húsvét magával ragadó hangulatát.
Ha pedig már a sonkánál tartunk, nem lehet elmenni szó nélkül Gódor András mellett, akinek a tevékenységét "A Sonkás" és "A Sajtos" jelző is csak részben írja le. Szakmáját tekintve hentes, aki harmincnégy éve árul Budán, a Fény utcai piacon, amely akkor még kicsit másképp nézett ki, mint most. Huszonöt éve újították fel, és amikor András be-, pontosabban visszaköltözött, egy fontos döntést is hozott. Erről mesél ebben a cikkünkben.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
ünnep | magyarázat | sonka | hagyomány | húsvét
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!