Sorra jelennek meg a kutatások arról, hogy a mikroműanyagok mindenhol jelen vannak a víztől kezdve a levegőn át a testünkig. Bár az ellene való küzdelem olykor reménytelennek tűnik, néhány apróságot mégis tehetünk, ha csökkentetnénk az elfogyasztott plasztik mennyiségét.
Egy nemrég közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy ha a csapvizet öt percig forraljuk, majd lehűtve megszűrjük, a benne lévő mikroműanyagok legalább nyolcvan százalékát eltávolíthatjuk.
Mindezt a kutatók ásványi anyagokat, például kalcium-karbonátot nagy mennyiségben tartalmazó, vagyis "kemény" csapvízen tesztelték, amelyet nano- és mikroműanyagokkal (NMP) szennyeztek.
A kutatók felforralták a vizet, a kalcium-karbonából pedig természetes módon szilárd, meszes lerakódás, vagyis vízkő képződött, és ez csapdába ejtette a műanyagrészecskéket is. Ezt az anyagot pedig egy egyszerű kávéfilterrel fel lehet fogni.
Mint Eddy Zeng, a kínai Jinan Egyetem környezetkémikusa, a tanulmány egyik szerzője egy interjúban elmondta, ha a vizet felforraljuk, naponta kétszer-ötször kevesebb mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mintha forralás nélkül innánk a csapvizet.
De ahhoz, hogy az eljárás hatékony legyen, a víznek elegendő kalcium-karbonátot kell tartalmaznia a műanyagok megkötéséhez. A kutatásban a háromszáz milligramm kalcium-karbonátot tartalmazó víz a műanyagok közel kilencven százalékát megkötötte. A hatvan milligrammnál kevesebb kalcium-karbonátot tartalmazó mintákban azonban a forralás mindössze huszonöt százalékkal csökkentette a műanyagok szintjét.
A kutatás ugyanakkor csak három gyakori műanyagtípust vizsgált, a polisztirolt, polietilént és a polipropilént.
Az ivóvízellátást sok helyen nemcsak a szennyezés, hanem a vízhiány is fenyegeti.
(Forrás: Smithsonian Magazine, képek: Getty Images, Unsplash)
szennyezés | csapvíz | konyhai | eltávolítás | trükk | mikroműanyag
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!