Close
Ezt a vendégházat nyugodtan le lehetne pakolni akár a kertünk végébe is

Ezt a vendégházat nyugodtan le lehetne pakolni akár a kertünk végébe is

Fekete falakkal és méretes ablakokkal ellátott, füves tetővel befedett, egyszerű, visszafogott épület az erdő közepén. Sok ilyet láttunk már, csakhogy ez a Minimod vendégház előre legyártott szerkezetű, és bárhová elhelyezhető.

Most éppen Brazíliában pakolták le, ahol cölöpökön állva szinte belesimul a környezetébe. A brazil-uruguayi stúdió által tervezett házikó a Curcaca-völgyben kapott átmeneti otthont, miután kilencszáz kilométeres utazást követően megérkezett a tisztásra.

Első ránézésre – és a MAPA tervezőinek elmondása alapján – egy kortárs újraértelmezésen átesett primitív menedéknek tűnik, de több akar lenni egy erdő közepén a természet közelségével és pompás panorámával csalogató faháznál.

Maga a ház CLT-technológiával készült, ami világszerte egyre népszerűbb – Brazíliában még viszonylag ritkaságnak számít. Rétegragasztott fapanelekből áll, a fűrészelt deszkákat pedig szálirányban elforgatva ragasztják össze.

Ez a Skandináviából származó módszer kiválóan alkalmas házépítésre, ráadásul a végeredmény sokkal természetesebb és otthonosabb érzést teremt a betonnál.

A természetességet egyébként odabent is megfigyelhetjük: a falak és a szekrények is fából készültek. Az étkezővel elkülönített, könyvespolcokkal és kandallóval felszerelt  hangulatos nappali mellett konyhát és két egyforma méretű hálószobát (saját fürdőszobával) alakítottak ki még benne.

A kanapén üldögélve és a hatalmas ablakokon át az erdő meghittségében gyönyörködve nem is gondolhatnánk magunkhoz közelebb az anyatermészetet, pedig ennek a háznak még terasza is van, hogy aztán tényleg úgy érezhessük, mi is ide tartozunk.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

CLT | menedék | mobil | Curcaca-völgy | vendégház

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram