Close
Ezek azok az erdők, amelyek életben tartják világunkat

Ezek azok az erdők, amelyek életben tartják világunkat

Négy erdő a nagyvilágból, amelyek fontos szolgálatot tesznek értünk, emberekért, hiszen oxigénnel látnak el bennünket, szén-dioxid-megkötésükkel pedig csökkentik az üvegházhatást. Egyre nagyobb bajban vannak, vigyázzunk rájuk!

Bár egyre többen választjuk a környezettudatos életmódot, még mindig kevesen vagyunk! A környezetszennyezés, az erdők irtása olyan méreteket öltött, hogy a bolygó tüdejeként működő erdők évről évre egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, pedig óriási szolgálatot tesznek nekünk, embereknek, emellett – és nem utolsósorban – pedig csodálatosak is. Mutatjuk, mennyire!

Humboldt Redwoods Nemzeti Park (Kalifornia)

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park területe 455 négyzetkilométer. Itt található a föld legtöbb parti mamutfenyője. A csodálatos óriásfák akár ezerötszáz évig is élhetnek.

A nemzeti parkban álló hatszáz éves Tall Tree, a világ egyik legnagyobb fája a maga száztizenkét méterével.

Az ősi erdők a park harmadát borítják, a többi részen fenyőfajokból, juharfákból álló erdők találhatók.

Nagy Otway Nemzeti Park (Ausztrália)

Az ausztráliai nemzeti park több mint százezer hektáros területén lévő gyönyörű, változatos táj és növényvilág nemcsak csodálatos látnivalókat, hanem lenyűgöző természeti értékeket is rejt.

Az óriási erdőkben kempingekben időzhetnek a túrázók, akik megleshetik az ott élő nagykoala-populációt is.

Saganói bambuszliget (Japán)

Japán természeti csodája a bambuszliget. A Kiotó központjától félórányira fekvő Arasijamában található bambuszliget közepén varázslatos ösvény fut végig.

A bambuszligetet Japán hivatalosan is az ország megőrzendő természeti kincsei közé emelte.

Sarawak esőerdő (Malajzia)

Az őserdő, Malajzia közel kétharmadát borítja – a hozzávetőleg kétszázezer négyzetkilométeren megszámlálhatatlan fa fáradozik a bolygó oxigénellátásáért. Sarawak Malajzia legnagyobb területű állama, nyolcvan százaléka trópusi esőerdő.

A hatalmas dzsungelt az azonos nevű Sarawak folyó szeli ketté.

+1 Amazonas erdei

A világ legnagyobb egybefüggő erdősége az Amazonas-medencében található. A medence javarészt természetvédelmi területekből áll. A faji változatosság itt a legnagyobb a földön, becslések szerint négyzetkilométerenként hetvenötezer különböző fafajta, és 150 ezer magasabb növény él arrafelé.

A terület azonban nagy bajban van: régóta ismert tény, hogy az Amazonas-medencében folyó fakitermelés globális hatásokkal jár, az erdő pusztulásával csökken a szén-dioxidot hasznosító növények száma, ez pedig felmelegedést eredményez.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Malajzia | Saganói bambuszliget | nagy sztori | Sarawak esőerdő | erdő

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom