Close
Ezek azok az erdők, amelyek életben tartják világunkat

Ezek azok az erdők, amelyek életben tartják világunkat

Négy erdő a nagyvilágból, amelyek fontos szolgálatot tesznek értünk, emberekért, hiszen oxigénnel látnak el bennünket, szén-dioxid-megkötésükkel pedig csökkentik az üvegházhatást. Egyre nagyobb bajban vannak, vigyázzunk rájuk!

Bár egyre többen választjuk a környezettudatos életmódot, még mindig kevesen vagyunk! A környezetszennyezés, az erdők irtása olyan méreteket öltött, hogy a bolygó tüdejeként működő erdők évről évre egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, pedig óriási szolgálatot tesznek nekünk, embereknek, emellett – és nem utolsósorban – pedig csodálatosak is. Mutatjuk, mennyire!

Humboldt Redwoods Nemzeti Park (Kalifornia)

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park területe 455 négyzetkilométer. Itt található a föld legtöbb parti mamutfenyője. A csodálatos óriásfák akár ezerötszáz évig is élhetnek.

A nemzeti parkban álló hatszáz éves Tall Tree, a világ egyik legnagyobb fája a maga száztizenkét méterével.

Az ősi erdők a park harmadát borítják, a többi részen fenyőfajokból, juharfákból álló erdők találhatók.

Nagy Otway Nemzeti Park (Ausztrália)

Az ausztráliai nemzeti park több mint százezer hektáros területén lévő gyönyörű, változatos táj és növényvilág nemcsak csodálatos látnivalókat, hanem lenyűgöző természeti értékeket is rejt.

Az óriási erdőkben kempingekben időzhetnek a túrázók, akik megleshetik az ott élő nagykoala-populációt is.

Saganói bambuszliget (Japán)

Japán természeti csodája a bambuszliget. A Kiotó központjától félórányira fekvő Arasijamában található bambuszliget közepén varázslatos ösvény fut végig.

A bambuszligetet Japán hivatalosan is az ország megőrzendő természeti kincsei közé emelte.

Sarawak esőerdő (Malajzia)

Az őserdő, Malajzia közel kétharmadát borítja – a hozzávetőleg kétszázezer négyzetkilométeren megszámlálhatatlan fa fáradozik a bolygó oxigénellátásáért. Sarawak Malajzia legnagyobb területű állama, nyolcvan százaléka trópusi esőerdő.

A hatalmas dzsungelt az azonos nevű Sarawak folyó szeli ketté.

+1 Amazonas erdei

A világ legnagyobb egybefüggő erdősége az Amazonas-medencében található. A medence javarészt természetvédelmi területekből áll. A faji változatosság itt a legnagyobb a földön, becslések szerint négyzetkilométerenként hetvenötezer különböző fafajta, és 150 ezer magasabb növény él arrafelé.

A terület azonban nagy bajban van: régóta ismert tény, hogy az Amazonas-medencében folyó fakitermelés globális hatásokkal jár, az erdő pusztulásával csökken a szén-dioxidot hasznosító növények száma, ez pedig felmelegedést eredményez.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom