Ezek azok az erdők, amelyek életben tartják világunkat

Négy erdő a nagyvilágból, amelyek fontos szolgálatot tesznek értünk, emberekért, hiszen oxigénnel látnak el bennünket, szén-dioxid-megkötésükkel pedig csökkentik az üvegházhatást. Egyre nagyobb bajban vannak, vigyázzunk rájuk!

Bár egyre többen választjuk a környezettudatos életmódot, még mindig kevesen vagyunk! A környezetszennyezés, az erdők irtása olyan méreteket öltött, hogy a bolygó tüdejeként működő erdők évről évre egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, pedig óriási szolgálatot tesznek nekünk, embereknek, emellett – és nem utolsósorban – pedig csodálatosak is. Mutatjuk, mennyire!

Humboldt Redwoods Nemzeti Park (Kalifornia)

A kaliforniai Redwood Nemzeti Park területe 455 négyzetkilométer. Itt található a föld legtöbb parti mamutfenyője. A csodálatos óriásfák akár ezerötszáz évig is élhetnek.

A nemzeti parkban álló hatszáz éves Tall Tree, a világ egyik legnagyobb fája a maga száztizenkét méterével.

Az ősi erdők a park harmadát borítják, a többi részen fenyőfajokból, juharfákból álló erdők találhatók.

Nagy Otway Nemzeti Park (Ausztrália)

Az ausztráliai nemzeti park több mint százezer hektáros területén lévő gyönyörű, változatos táj és növényvilág nemcsak csodálatos látnivalókat, hanem lenyűgöző természeti értékeket is rejt.

Az óriási erdőkben kempingekben időzhetnek a túrázók, akik megleshetik az ott élő nagykoala-populációt is.

Saganói bambuszliget (Japán)

Japán természeti csodája a bambuszliget. A Kiotó központjától félórányira fekvő Arasijamában található bambuszliget közepén varázslatos ösvény fut végig.

A bambuszligetet Japán hivatalosan is az ország megőrzendő természeti kincsei közé emelte.

Sarawak esőerdő (Malajzia)

Az őserdő, Malajzia közel kétharmadát borítja – a hozzávetőleg kétszázezer négyzetkilométeren megszámlálhatatlan fa fáradozik a bolygó oxigénellátásáért. Sarawak Malajzia legnagyobb területű állama, nyolcvan százaléka trópusi esőerdő.

A hatalmas dzsungelt az azonos nevű Sarawak folyó szeli ketté.

+1 Amazonas erdei

A világ legnagyobb egybefüggő erdősége az Amazonas-medencében található. A medence javarészt természetvédelmi területekből áll. A faji változatosság itt a legnagyobb a földön, becslések szerint négyzetkilométerenként hetvenötezer különböző fafajta, és 150 ezer magasabb növény él arrafelé.

A terület azonban nagy bajban van: régóta ismert tény, hogy az Amazonas-medencében folyó fakitermelés globális hatásokkal jár, az erdő pusztulásával csökken a szén-dioxidot hasznosító növények száma, ez pedig felmelegedést eredményez.

Ez is érdekelhet:

Mutatunk öt csodás helyet a nagyvilágból, melyek még influenszerektől mentesek

Olyan helyeket ajánlunk, melyeket még nem árasztottak el az önjelölt influenszerek – legalábbis egyelőre.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Humboldt Redwoods Nemzeti Park | erdő | japán | Malajzia | Nagy Otway Nemzeti Park

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom