Megnyílik a külföldiek előtt a Himalája eddig elzárt régiója

Egy időben népszerűbb volt, mint a nepáli oldal, amíg egy rossz döntés el nem vette a mászók kedvét. Most azonban újra fordulhat a kocka.

A világjárvány óta Kína először engedélyezi a külföldi hegymászóknak, hogy Tibeten keresztül induljanak a Mount Everest felé. Erről azonban nem adott ki hivatalos közleményt a kínai kormány, a mászók onnan értesülhettek a nyitásról, hogy az engedélyeket kiadó Kínai-tibeti Hegymászó Szövetség közzétette az idei árait. A lista tartalmazza a felszerelést szállító jakok árát, a helyi idegenvezetők és fordítók díját, valamint a Tibet fővárosából, Lhászából az Everest alaptáborába történő utazás költségeit.

Aki belevágna a kalandba, annak a kínain kívül külön tibeti vízumot is ki kell váltania, ebben szintén segít a szövetség, emellett nem árt igyekeznie, ugyanis évente maximum háromszáz engedélyt adnak ki.

Az Everest megmászására alkalmas időablak itt is kicsi: áprilistól általában május közepéig lehet a hegy meghódítására indulni.

Bár manapság a legtöbben a nepáli oldalról érkeznek a csúcsra, ez nem volt mindig így. 2000 és 2007 között a kínai oldal sokkal népszerűbb volt, elsősorban azért, mert biztonságosabbnak tartják. 2008 után azonban a kínai kormány rossz döntése nyomán elpártoltak innen a túrázók. A pekingi nyári olimpián az olimpiai lángot ugyanis felvitték az Everestre, ehhez pedig lezárták az útvonalat.

Erről azonban nem szóltak előzőleg a mászóknak, akik így elbukták a már lefoglalt utazásokat. Ettől kezdve sokan átpártoltak a nepáli oldalra, 2020-ban pedig a kínai oldalt le is zárták. Most azonban, hogy újra megnyitott, könnyen lehet, hogy az arányok ismét Tibet javára billennek.

Aki Nepálból indul, annak ettől az évtől újabb tárggyal bővül a kötelező készlete, aki pedig mászás nélkül csodálná meg az Everestet, annak ezt kell tennie.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

kína | tibet | hegymászás | mount everest | himalája

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom