Négy, kevésbé felkapott hely, melyeket még nem rohantak le az élményvadászok

Ha valami olyasmit látunk egy utazási ajánlatban, hogy "rejtett kincsnek számító helyekre visszük el, melyeket még alig fedezett fel a világ", szinte biztosak lehetünk benne, hogy megérkezésünkkor már tele van azokkal a turistákkal, akik ugyanazt az ajánlatot olvasták. Tényleg kevés olyan helyről tudunk, ami meg tudta őrizni identitását, érintetlenségét és értékeit, ugyanakkor még nem tagja a fősodornak. Mutatunk négy, ebbe a kategóriába sorolható, a kitaposott ösvényektől távol eső célpontot. 

A Kína és Oroszország által átölelt hatalmas Mongólia a világ egyik legkisebb népsűrűségű országa, ahol sokan még mindig nomád körülmények között élnek a sztyeppén – ezt a szabadságérzetet adó puritán életmódot akár mi magunk is kipróbálhatjuk.

Ha viszont kényelmesebben ismerkednénk meg a mongol kultúrával, az Orkhon Nemzeti Parkban található Mongke Tengri táborba érdemes bejelentkezni, amely a lovaglástól a hegyi kerékpározásig húsz éve minden élményt megad nyaranta, amit Mongóliában megélhetünk és még nélkülöznünk sem kell.

Az ország észak-keleti részén találjuk Dzsingisz kán szülővárosát, Dadalt, melynek múzeumában fantasztikus gyűjtemény mutatja be a legendás uralkodó örökségét.

Bhután

Az utolsóként megmaradt buddhista királyság a Himalája csúcsain.

Az ország, ahol sokkal fontosabb a boldogság, mint a növekvő gazdasági mutatók, ahol a fehérre meszelt kolostorok máig vigyáznak a hagyományokra és ahol a nyugati konyha gyakorlatilag ismeretlen fogalom.

Az Amankora-túrán a látogatók érintetlennek tűnő ösvényeken, sűrű erdőkön át és buja völgyeken keresztül barangolva fedezhetik fel a nyugalom és a békesség otthonául szolgáló Bhután szépségeit.

Néhány szent hegy viszont tiltólistán szerepel annak érdekében, hogy ne háborgassák az ott tartózkodó szellemeket. A modern vívmányok által alig-alig érintett ország nem a spontán kalandokra vágyók célpontja, inkább a lelki békéjüket keresőket várja.

Karácsony-sziget

Érintetlennek és kihaltnak tűnő aranyhomokos partjai, csillogó víztükrű hullámai miatt inkább passzol Robinson Crusoe világához, mint egy turistaparadicsoméhoz. Nem véletlenül: a sokáig elszigeteltségben létező, Ausztráliához tartozó terület nincs igazán a fősodorban.

Így aztán nem kell attól tartanunk, hogy tömegével merülnek le a kíváncsi amatőr búvárok a barlangokban (merthogy ott ilyet is lehet). Aki viszont a természetben szeret búvárkodni, annak pazar választás a páratlan élővilágú sziget.

Az biztos, hogy a szállodában kevés időt tölt az oda érkező, mert ha épp nem a tenger aljára merül a halakkal együtt, akkor Captain's Last Resort teraszán gyönyörködik az óceáni naplementében vagy Hugh Dale lenyűgöző vízeséséhez zarándokol.

Szent Ilona

Nem is olyan régen még csupán háromhetente egyszer járt postahajó Napóleon utolsó éveinek otthona felé, manapság már azért gyakrabban érkeznek látogatók a földrajzilag Afrikához, közigazgatásilag az Egyesült Királysághoz tartozó, az Atlanti-óceán déli részén megbújó kis szigetre.

Leghíresebb látnivalója a fővárosban, Jamestownban található Jákob létrája, amelynek 699 lépcsőjét 1829-ben építették, hogy összekössék Ladder Hillel. A lépcsőt éjszaka kivilágítják, és minden évben futóversenyt rendeznek rajta.

A bájos sziget környékét legjobb hajóval felfedezni, mert jó eséllyel delfintársaságunk is akad, vagy összesen húsz, különböző fokozatú túraútvonalon is bejárhatjuk.

Minden út végén egy postaláda található, hogy Instagram-poszt helyett képeslappal állíthassunk emléket a felejthetetlen túránknak.

Ez is érdekelhet:

Mutatunk öt úti célt, ahová érdemes elvonulni a világ zaja elől

Magányosnak lenni nem jó, ám némi egyedüllétre mindannyiunknak szüksége van. Most olyan helyeket mutatunk, amelyek tökéletesek egy néhány napos elvonulásra és feltöltődésre.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

utazás | sátor | karácsony-sziget | kevésbé ismert | célpont

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom