Merítsünk ihletet a nemzetek konyhájából és készítsünk igazán autentikus süteményeket!
Akár édesszájúak vagyunk, akár nem, a karácsonyi desszertek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Körbenéztünk a világban és összegyűjtöttünk hét fantasztikus desszertet, amelyek megkoronázhatják a karácsonyi vacsorát.
Karácsonyi puding
Az egyik legismertebb hagyományos karácsonyi desszert a karácsonyi puding, melynek története a középkori Angliáig nyúlik vissza. Az édességet jellemzően december 25-én fogyasztják, tálaláskor pedig alkohollal locsolják meg, hogy aztán meggyújtva, rövid ideig kék láng borítsa be.
Stollen
Ezt a karácsonyi süteményt közel hétszáz éve készítik Németországban.
A kelt tésztába aszalt gyümölcsöket, kandírozott citrushéjat, diót és különböző fűszereket tesznek, sütést követően pedig alaposan megszórják porcukorral, hogy a havas tájra emlékeztessen.
Bûche de Nöel
Franciaország tradicionális ünnepi desszertje a fatörzs torta, amely egy csokoládéval bevont és csokikrémmel töltött piskótarolád.
Bátran lehet díszíteni marcipánnal, porcukorral, vagy bármivel, amitől igazán karácsonyi hangulatot áraszt majd.
Ráadásul az elkészítse sem egy ördöngösség, a tökéletes receptet követve garantált a sikerélmény.
Roscón de Reyes
Hagyományosan január 6-án, azaz vízkeresztkor fogyasztják a spanyolok ezt az ünnepi desszertet, hogy megidézzék vele a három királyokat, akik meglátogatták a kis Jézust, hogy aranyat, tömjét és mirhát adjanak neki. A hatalmas, fánk formájú sütemény lágy krémet rejt, a tetején pedig kandírozott gyümölcsök sorakoznak.
Bejgli
A hagyományos karácsonyi asztalról Magyarországon nem hiányozhat a bejgli, amelynek autentikus változata mákkal vagy dióval készül, de egyre többen készítenek gesztenyés, marcipános vagy éppen kókuszkrémes változatot. Ebben a receptünkben lépésről lépésre megosztjuk a tökéletes bejgli elkészítésének módját.
Bunuelo
Mexikóban és Latin-Amerika számos országában elképzelhetetlen az ünnep bunuelo nélkül. A fahéjas cukorba forgatott sült tészta ízében a churrosra, megjelenésében pedig lepényre hasonlít.
Japán karácsonyi torta
A karácsony Japánban az örömteli együttlétről szól, kevésbé a vallási vonatkozásokról, melyet egy egyszerű, ám annál finomabb tortával koronáznak meg. Tulajdonképpen egy piskótát sütnek, amelyet tejszínhabbal és eperrel díszítenek, de sokan csokoládé krémet vagy más szezonális gyümölcsöt is felhasználnak a töltelék elkészítéséhez.
(Fotók: Unsplash, Getty Images)
sütemény | desszert | karácsony | ünnep | édesség
Mikrobiom és wellbeing, avagy ez lehet az új szupererőd
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!