New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát

A beltéri étkezés visszatérésével együtt terjesztették ki az első körös oltást a vendéglátósokra és a taxisokra is.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója jelentette be a napokban, hogy kiterjesztették a vakcinára elsődlegesen jogosultak körét – a Phase 1b-t – az éttermi dolgozókra. A döntéssel az éttermi dolgozók mellett a taxisok és a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek dolgozói is hamarosan oltást kaphatnak.

"A helyi önkormányzatokra bízom, hogy miképp döntenek ebben az ügyben, kiket vesznek előre a helyzet legjobb megítélésekor

– nyilatkozta egy keddi sajtótájékoztatón Cuomo. – Nem tudom, hogy például Bill de Blasio (New York polgármestere – a szerk.) szeretné-e először beoltatni az éttermi dolgozókat és a taxisokat, ezt már a helyi egészségügyi szervek döntésére bízom.”

New Yorkban azért is kifejezetten fontos ez a kérdés, mivel Valentin-naptól újra lehet beltérben étkezni a városban.

"Mivel emberek zárt térben fognak enni-inni, valamint őket kiszolgálja egy személyzet, ezért kritikus pont, hogy a dolgozókat megóvjuk"

– nyilatkozta de Blasio, hozzátéve, hogy minden orvos szerint a beltéri közös együttlétre különös figyelmet kell fordítanunk,

így az éttermi dolgozókat New Yorkban mind az 1b prioritású kategóriába kell sorolni.

Ez elég nagy ugrás ahhoz képest, hogy eddig az 1a és 1b oltási lépcsőkben a New York-iak közül a hatvanöt év felettiek, az élelmiszerüzletek dolgozói és a tömegközlekedésben dolgozók kaphattak elsődlegesen oltást a limitált számú vakcinákból – ebből az 1b-t terjesztenék ki most.

Az oltási folyamat következő szakasza, az 1c márciusban vagy áprilisban kezdődne, akkor a „további létfontosságú dolgozók” kapnának oltást, a város többi lakója pedig valamikor nyár elejétől kaphatna oltást.

A második évébe lépő koronavírus-járvány gazdaságilag egyértelműen a turizmus és vendéglátás szektorait kezdte ki a legkeményebben, így nemcsak New York, hanem február elsejétől már Olaszország számos régiójában is újranyitottak az éttermek – a franciák azonban például továbbra is bírsággal sújtják az illegálisan kinyitó vendéglátóhelyeket (melynek mértéke elenyésző az itthoni büntetésekhez képest), Ausztria pedig az ingázókkal kapcsolatban szigorított a napokban.

(Forrás: NY.eater, fotók: Unsplash)

vendéglátósok | covid-19 | valentin nap | taxi | 1c | oltás

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom