New Yorkban már éttermi dolgozók és taxisok is kaphatnak vakcinát

A beltéri étkezés visszatérésével együtt terjesztették ki az első körös oltást a vendéglátósokra és a taxisokra is.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója jelentette be a napokban, hogy kiterjesztették a vakcinára elsődlegesen jogosultak körét – a Phase 1b-t – az éttermi dolgozókra. A döntéssel az éttermi dolgozók mellett a taxisok és a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek dolgozói is hamarosan oltást kaphatnak.

"A helyi önkormányzatokra bízom, hogy miképp döntenek ebben az ügyben, kiket vesznek előre a helyzet legjobb megítélésekor

– nyilatkozta egy keddi sajtótájékoztatón Cuomo. – Nem tudom, hogy például Bill de Blasio (New York polgármestere – a szerk.) szeretné-e először beoltatni az éttermi dolgozókat és a taxisokat, ezt már a helyi egészségügyi szervek döntésére bízom.”

New Yorkban azért is kifejezetten fontos ez a kérdés, mivel Valentin-naptól újra lehet beltérben étkezni a városban.

"Mivel emberek zárt térben fognak enni-inni, valamint őket kiszolgálja egy személyzet, ezért kritikus pont, hogy a dolgozókat megóvjuk"

– nyilatkozta de Blasio, hozzátéve, hogy minden orvos szerint a beltéri közös együttlétre különös figyelmet kell fordítanunk,

így az éttermi dolgozókat New Yorkban mind az 1b prioritású kategóriába kell sorolni.

Ez elég nagy ugrás ahhoz képest, hogy eddig az 1a és 1b oltási lépcsőkben a New York-iak közül a hatvanöt év felettiek, az élelmiszerüzletek dolgozói és a tömegközlekedésben dolgozók kaphattak elsődlegesen oltást a limitált számú vakcinákból – ebből az 1b-t terjesztenék ki most.

Az oltási folyamat következő szakasza, az 1c márciusban vagy áprilisban kezdődne, akkor a „további létfontosságú dolgozók” kapnának oltást, a város többi lakója pedig valamikor nyár elejétől kaphatna oltást.

A második évébe lépő koronavírus-járvány gazdaságilag egyértelműen a turizmus és vendéglátás szektorait kezdte ki a legkeményebben, így nemcsak New York, hanem február elsejétől már Olaszország számos régiójában is újranyitottak az éttermek – a franciák azonban például továbbra is bírsággal sújtják az illegálisan kinyitó vendéglátóhelyeket (melynek mértéke elenyésző az itthoni büntetésekhez képest), Ausztria pedig az ingázókkal kapcsolatban szigorított a napokban.

(Forrás: NY.eater, fotók: Unsplash)

koronavírus | éttermi dolgozók | new york állam | egészségügy | oltás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom