Növeli a vonatok sebességét a MÁV: ezeken a vonalakon gyorsul a közlekedés

Nemsokára akár százhatvan kilométer/órával is járhatnak a vonatok egyes vonalakon. 

A nagyságrendileg nyolcezer kilométernyi hazai vasúti pályából jelenleg 2803 kilométer villamosított, és a hálózat jelentős részén száz, vagy százhúsz km/óra az engedélyezett legmagasabb sebesség. Ugyanakkor az elmúlt másfél évtizedben megvalósuló vasútfejlesztések célja már a százhatvan kilométer/órás engedélyezett sebesség bevezetése.

Jelenleg a Budapest-Hegyeshalom valamint a Tata és Hegyeshalom közötti vonal bizonyos szakaszain engedélyezett ez a sebesség, ami a Budapest és Bécs közötti közlekedést gyorsítja. A jövőben azonban még tovább rövidülhet a menetidő, és az új menetrendben várhatóan napi tizenhat pár járat kapcsolja majd össze a két fővárost.

A változásnak köszönhetően a Győr-Bécs kapcsolat színvonala is javul és a Budapest-Győr közötti menetidő is csökken, ami magával vonja az elővárosi forgalom gyorsítását is.

Emellett három további szakaszon suhanhatnak majd százhatvannal a vonatok: Püspökladány és Debrecen valamint Százhalombatta és Pusztaszabolcs között, ahol százhúsz, és Aszód és Hatvan között, ahol száz kilométer/óráról emelik fel a sebességhatárt.

További két szakaszon szintén felgyorsul a közlekedés: Kelenföld és Százhalombatta között százról százhúsz, Szeged-Rókus és a Hódmezővásárhelyi Népkert között pedig nyolcvanról száz kilométer/órára nő a vonatok sebessége.

Ha rugalmas az időbeosztásod, akkor akár olcsóbban is megveheted a vonatjegyet, aki pedig a vonatot preferálja a repülővel szemben, valószínűleg örülni fog ennek a fejlesztésnek.

(Forrás: Növekedés.hu, képek: Getty Images)

máv | gyorsaság | vonat | | gyors

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom