Close
Nyolc csodaszép kis olasz sziget, ahová tavasszal jó lenne eljutni

Nyolc csodaszép kis olasz sziget, ahová tavasszal jó lenne eljutni

Olaszország bármikor álomszép célpont, de tavasszal néhány szigete egészen idillien fest, köszönhetően például vulkanikus iszapfürdőinek és pasztellszínű kikötőinek.

A hőmérséklet tavasszal a kellemesen bizsergető húsz fok körül mozog, a virágok színpompásak, a nyáron megszokott tömeg még sehol sincs.

Bizonyára mindenki ismeri Olaszország nagyobb szigeteit, például Szicíliát és Szardíniát, de végtelen számú kisebb gyöngyszemet is találni még a Földközi-tenger mentén. Ezekből ajánlunk néhányat.

Capri, ízelítő a nagybetűs életből

Nem véletlenül járnak Caprira a hírességek, plusz a Sorrento partjainál fekvő kis szigetet régen a római császárok is kedvelték.

A Nápolyi-öböl idillje a lehetetlenül kék tengerből kiemelkedő meredek szikláktól kezdve az elegáns házakon át a tökéletesen ápolt kertekig és az exkluzív éttermekig terjed.

Capri ráadásul Nápolyból egy egynapos kirándulás keretében, komppal kevesebb mint egy óra alatt is meglátogatható.

Ischia, menedék Nápolytól

Ha Nápoly zsúfoltsága túl sok, Ischia szigete a megoldás.

A Nápolyi-öböl legnagyobb szigetén minden megvan, amit Olaszország a legjobban tud: nyugodt strandok, egészséges ételek és laza hozzáállás.

Rengeteg a látnivaló, de mindenképp érdemes időt szánni a termálfürdőkre is a kellemes és pihentető kikapcsolódásért.

Procida, a pasztellszínű tökéletesség

Pasztellszínű házaival és napsütötte, szűk utcáival szinte csodának számít, hogy Procida még mindig a Nápolyi-öböl egyik legjobban őrzött titka.

Augusztusban általában hemzsegnek arrafelé a látogatók, az év többi szakaszában azonban a helyieké a kis sziget.

Bár a strandok hiányoznak, rengeteg bár és étterem található ott, különösen Marina Grande fő kikötője környékén érdemes szétnézni.

Lipari-szigetek, a vulkanikus életerő

A Szicília északi partjainál található, sziklás szigetekből álló szigetcsoport még mindig pezseg a vulkáni tevékenységtől. A találóan Vulcano nevű sziget egy aktív vulkánnak ad otthont. Ajánlott egy egynapos kirándulásra, mert lehet fürdőzni a meleg iszapfürdőjében is.

A szigetek legtöbb lakosának Lipari jelenti az otthonát, ami az ókor kincseinek tárháza is egyben, a régészeti múzeumtól egészen egy 16. századi katedrálisig.

Egadi-szigetek, a világtól való elszakadáshoz

A Szicília partjainál található szigetek három kis vulkanikus területből állnak. A trió továbbra is Szicília egyik legjobban őrzött titka a nagyközönség előtt, bár az olaszok ismerik és szeretik.

Egadin lassú folyású az élet; a vendégnek nincs más dolga, mint pihenni és kikapcsolódni, miközben helyi tésztákat kóstol, vörösbort kortyolgat, és az öbölben ejtőzik.

Pelagie-szigetek, távol Itáliától

Tunézia és Málta között rejtőznek, és Olaszországtól picit elszakadva. Hajóval vagy repülővel Lampedusán keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni, de a Szicíliától és a szárazföldtől való távolságuk miatt a legtöbb Olaszországba látogató számára továbbra is kívül esnek a radaron.

Ennek ellenére Pelagie büszkélkedhet az ország legjobb strandjainak egyikével. Lampedusa Isola dei Coniglit, vagyis a Nyulak szigetét a világ legszebbjei között emlegetik. A szigeteken élnek a veszélyeztetett homoki teknősök is.

Tremiti-szigetek, vissza az időben

Az évezredeken át büntetőtelepként használt Tremiti-szigetcsoportja ma már egy eldugott öblökkel, kristálytiszta vízzel és bájos vidéki utakkal teli rejtekhely.

A kelet-olaszországi Termoliból hajóval lehet eljutni öt szigete közül a nagyobbikra, San Dominóra. A nyugodt hangulatú sziget vagy a szomszédos San Nicola (ahol a lakosság nagy része él) gyakorlatilag olyan, mintha időutazáson lennénk.

Elba, Toszkána egy másik oldala

A Korzika és a szárazföld között fekvő Elba arról híres, hogy Bonaparte Napóleon ott töltötte első száműzetését. Szardínia és Szicília után Olaszország harmadik legnagyobb szigetének mondható.

Annak ellenére, hogy a toszkán szigetcsoporthoz tartozik, Elba nem egy tipikus toszkán üdülőhely. Tengeri búvárkodással, gyönyörű strandokkal és termálfürdőkkel hívogat, miközben távol van a régió klasszikus dombjaitól és ciprusfás sikátoraitól.

Olaszország tele van epikus utakkal, melyeken végighaladva percenként rácsodálkozhatunk a lenyűgöző tájakra és a kulturális sokszínűségre. A jól karbantartott közúti úthálózatnak köszönhetően egyszer hófödte csúcsok mellett haladhatunk, másszor sziklás partokra tekinthetünk le.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

tavasz | sziget | nagy sztori | utazás | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram