Nagyon sok pénzt fizetnek néhány bájos olasz faluban azért, hogy odaköltözzünk

Hogy hangzik egy olyan új életet kezdős forgatókönyv, mely szerint fogjuk a cókmókunkat, átcuccolunk egy idilli délolasz falucskába, ahol indítunk valamilyen vállalkozást – és mindezért még fizetnek is? Elég álomszerűen. Pedig a valóságban is megtörténhet.

A bátorságot és a kalandvágyat nekünk kell összeszednünk, a többiben viszont rengeteget segít az olaszországi Calabria régió vezetése. Azt találták ki ugyanis – Itáliában csöppet sem példátlan módon –, hogy az elnéptelenedés megakadályozása és a vidék vonzóbbá tétele érdekében lakókat toboroznak az alig néhány ezer lakosú falvakba.

A szépséges környezet és az olasz vidéki idill mellé pénzt ajánlanak motivációs eszközként, nem is keveset: három év alatt maximum 28 ezer eurót (kb. tízmillió forintot) kaphatnak azok, akik bevállalják a költözést valamelyik tengerhez közeli vagy hegyoldalban fekvő kis faluba (Civita, Aieta, Bova, Caccuri, Albidona, Santa Severina és San Donato di Ninea szerepel például az opciók között).

Természetesen nem csupán szeretetből és jófejségből adományozzák ezt a komoly összeget az újonnan érkezőknek, cserébe el is várnak valamit:  az új lakosoknak vállalniuk kell, hogy elindítanak egy kisvállalkozást a semmiből, vagy átvesznek és felfuttatnak egy már meglévőt.

Az apró betűs részt azonban figyelmesen el kell olvasni, mert további feltételek is vannak: a jelentkezők életkora legfeljebb negyven év lehet, továbbá sikeres pályázat esetén kilencven napon belül Calabriába kell költözniük.

Gianluca Gallo regionális tanácsos elmondta, hogy a havi támogatás így  nyolcszáz és ezer euró (287 ezer és 360 ezer forint) között lehet két-három évre. Alternatívaként egyszeri finanszírozást is igénybe lehet venni egy új kereskedelmi tevékenység beindításához, legyen az panzió, étterem, bár, vidéki gazdaság vagy bolt. A tanácsos hozzátette, hogy a pontos részleteket még csiszolják, de annyit elárult, hogy a falvak részéről hatalmas az érdeklődés. Gianpietro Coppola, a programhoz csatlakozó Altomonte polgármestere szerint ez sokkal jobb módszer a kis közösségek újjáélesztésére, mint a közelmúltban a címlapokat uraló egy euróért kínált olaszországi házaké.

A calabriai városok több mint hetvenöt százalékában – nagyjából 320-ban – jelenleg kevesebb mint ötezer lakos él, ezért sokan  attól tartanak, hogy néhány közösség pár éven belül teljesen kihalhat, ha nem történik semmilyen megújítás.

"A cél a helyi gazdaság fellendítése, és hogy új életet leheljünk a kis közösségekbe – teszi hozzá Gianluca Gallo. – Szeretnénk elérni, hogy a munkahelyek iránti kereslet találkozzon a kínálattal, ezért kértük meg a falvak vezetőit, hogy mondják el, milyen szakemberekből van náluk hiány, hogy aztán specifikusan magukhoz csábíthassák a munkavállalókat."

A jelentkezési folyamat várhatóan a következő hetekben indul.

Egyeurós álmok

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára. A friss olaszház-tulajdonosok ebben a cikkünkben meséltek arról, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot. Castropignano település vezetése is követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

fizet | vállalkozás | olaszország | calabra | költözés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom