Most egy szebb napokat látott amerikai város kínál szemtelenül olcsó ingatlanokat

Az elmúlt években főként Olaszországban voltak népszerűek az elsősorban a lakosság létszámának növelése érdekében indított egyeurós házakciók, most viszont a tengerentúlon is beszáll a játékba egy (nagy)város.

Detroit hasonló kezdeményezéssel próbál meg új lakosokat toborozni, mint tette azt jó néhány olasz falu vagy nagyobb település, azzal a csöppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy egy euró helyett drágábban, akár már ezer dollárért (307 ezer forintért) kínál ingatlanokat.

Ami persze még mindig elég csábítónak számít.

Összesen hatszázhatvanhárom házból válogathatnak azok, akiknek megmozgatja a fantáziáját a motorvárosba költözés, bár Detroit népessége az utóbbi időben meglehetősen nyugtalanítóan alakult: 1950 óta a lakosság felét elvesztette, 2014-től kezdődően pedig több mint 15 ezer házat bontottak le városszerte.

Hogy ne maradjanak kihasználatlanul az óriási telkek és területek, ezért a városvezetés több száz házat kínál fel árverésre.

Valamennyi otthonért egy meghatározott időpontban kezdődik az ezer dollárról induló licit, az érdeklődők előtte természetesen átböngészhetik a kínálatban szereplő, változatos állapotú ingatlanok leírásait, előre egyeztetett időpontban pedig személyesen is megnézhetik a kiszemelt házat és annak környékét.

Ahogyan azt már megszokhattuk, az apró betűs részre ebben az esetben is kiemelt figyelmet kell fordítani. Különböző illetékekkel, biztosítási díjjal és adókkal egészül ki az ezerdolláros kikiáltási ár, tehát jó néhány százat még minimum rá kell pakolni.

Arról nem beszélve, hogy nagyon sok házban nincs például vízszolgáltatás, aminek az újbóli bekötése akár tízezer dollárba (bő hárommillió forintba) is kerülhet.

A vásárláshoz vagy michigani lakcímkártya szükséges, vagy a leendő tulajdonosnak bizonyítania kell a szándékait arról, hogy a felújítás végeztével új otthonában képzeli el a jövőjét.

A győztes ajánlattevőnek a vásárlástól számított tizenöt napon belül fotókkal kell igazolnia, hogy eltávolította a házból a törmeléket, majd harmincnaponként dokumentálnia kell a renoválás mentetét, száznyolcvan nap elteltével pedig alátámasztania, hogy teljesítette a feltételeket és elfoglalta az ingatlant.

Egyeurós álmok

Az elmúlt egy-két évben számos olasz régió – leginkább Szicília és pár déli olasz környék – apró városa ajánlott fel egyeurós vételárért házakat abban a reményben, hogy ezzel felpezsdíthetik a haldokló közösségeket. A botrányosan olcsó árak híre természetesen futótűzként terjedt el, és világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára. A friss olaszház-tulajdonosok ebben a cikkünkben meséltek arról, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot. Castropignano település vezetése is követi néhány olaszországi sorstársa példáját, és eladja romos állapotban lévő ingatlanjait, de nem a megszokott módon.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Unsplash, Getty Images)

otthon | detroit | akció | dollár | olcsó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom