Influenzaszerű tüneteket okoznak a mérgező organizmusok ezeken a strandokon

Bár első csoportjaikat már 1972-ben megfigyelték egy Nizza melletti strandon, tömeges jelenlétükre a 2000-es évek elején kezdtek felfigyelni az Atlanti-óceán partvidékén.

Az ostreopsis névre keresztelt alga akkor kezd burjánzani, amikor a vízhőmérséklet meghaladja a húsz fokot, és a francia, olasz és spanyol partvidéken is lehet találkozni vele. Mérgező változata az ovata törzs, amely a trópusi vizekből származik, de valószínűleg a globális felmelegedés és a tengeri forgalom miatt Európában is otthonra talált.

Saint-Jean-de-Luz

A színe vörösesbarna, de mikroszkopikus mérete miatt szabad szemmel többnyire nem látható, kivéve, amikor úszó virágzatot alkot. Ugyanakkor könnyen összetéveszthető az Atlanti-óceánon jelenlévő más algákkal.

Most a francia Nemzeti Egészségbiztonsági Ügynökség (ANSES) új jelentésben figyelmeztet az algával történő érintkezés veszélyeire, elsősorban a baszk régióban. A fertőzés leggyakoribb módja a vízpermet belélegzése, és a leginkább a szörfösök vannak kitéve veszélynek, akik egyszerre általában huzamosabb ideig tartózkodnak a vízen, mint az úszók és a fürdőzők. Ugyanakkor az algák a levegőben elterjedhetnek egészen a partmenti kávézókig és üzletekig. A fertőzés bőrrel való érintkezés és lenyelés útján is előfordulhat.

Saint-Jean-de-Luz

A tünetek általában az algával való érintkezést követő órákon belül jelentkeznek, és általában néhány napig tartanak.

Egy szörfös arról számolt be, hogy a tünetei 45 perccel a vízreszállás után, hányingerrel jelentkeztek. Később fájdalmat érezett, bevörösödött a szeme és rendkívüli fáradtság tört rá. Két napon keresztül küzdött influenzához hasonló tünetekkel.

Bidart

2021 óta közel kilencszáz embert fertőzött meg a mikroszkopikus algafaj, amelynek magas szintje miatt abban az évben a baszk régió partvidékén több strandot is lezártak. Ezek közé tartozott Biarritz, Saint-Jean-de-Luz és Bidart több strandja.

Ha az ostreopsis szintje riasztó mértékűvé válik, akkor azt a baszk régióban működő Kalilo időjárási alkalmazásban is jelzik.

Franciaország sok gyönyörű tengerpartot tartogat, de a nagy klasszikus francia Riviéra promenádjai is csábítóak, nemcsak nyáron.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

baszk | mediterrán | tengerpart | spanyolország | atlanti-óceán

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom