Close
Mennyire veszélyes valójában az óceán felett repülni? Egy pilóta elárulja

Mennyire veszélyes valójában az óceán felett repülni? Egy pilóta elárulja

Az ember azt gondolná, hogy a szárazföld felett nagyobb biztonságban van.

Amióta az embernek sikerült a levegőbe emelkednie, a légiipar folyamatosan tanul az incidensekből és hibákból, hogy egyre biztonságosabbá tegye a közlekedést. Ezzel együtt is azt gondolhatja azonban az ember, hogy nagy szerep jut olyan külső tényezőknek, mint például a domborzati viszonyok. Például, amikor a gép szárazföld felett repül, közelebb van a repterekhez, ahová veszélyhelyzet esetén leszállhat.

Mint azonban Charlie Page pilóta a Points Guy oldalán elárulta, ennek nincs akkora jelentősége, mint azt gondolnánk, mert a legtöbb útvonalon másfél-két órán belül elérhető a legközelebbi reptér. Ráadásul az idők során levont tanulságok és a repülőgépek biztonságának javulása miatt

ma már az óceánokon való átkelés is ugyanolyan biztonságos, mint a szárazföld feletti repülés.

A repülésbiztonság lényege, hogy az ember felkészül a legrosszabb forgatókönyvre, de a lehető legjobb végkifejletet várja el. Így a pilóta mindig tudja, hogyan birkózzon meg a helyzettel akkor is, hogyha valami nem a tervek szerint alakul. Az üzemanyag jó példa erre.

A légitársaságok repüléstervező szoftvere néhány száz kilogramm pontossággal számolja ki, hogy mennyi üzemanyagra van szükség az adott utazáshoz. Azonban olykor az időjárás vagy a forgalmi helyzet miatt menet közben változhat az útvonal, az ilyen esetekre felkészülve pedig mindig van egy bizonyos mennyiségű extra, vagyis készenléti üzemanyag a gépben.

Tehát elvileg nem történhet meg, hogy például az Atlanti-óceán közepén teljesen elfogy a kerozin. Mint Page írja, hála a legrosszabb forgatókönyvre tervezett protokolloknak, az utasok biztonsága a legtöbb váratlan esemény során sem kerül veszélybe, és az óceán felett repülni nem kockázatosabb, mint a szárazföld felett.

Sokszor elhangzik, hogy a közutak kevésbé biztonságosak, mint a repülés, és vannak sofőrök, akik saját bevallásuk szerint is tesznek ezért. Ugyanakkor az idei megnövekedett utasforgalom már egyes repterek biztonságát is veszélyezteti.

(Forrás: The Points Guy, képek: Unsplash)

pilóta | biztonság | veszélyes | repülés | óceán

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram