Ezt az öt bájos kabinházat imádtuk az idén

Amikor az ember elbújna a világ elől, keresve sem találhatna jobb helyet, mint egy erdő mélyén csendesen rejtőző kabinház. Nem véletlen, hogy annyian választják nyaralóként ezeket az egyszerű, természetes menedékeket. Az építészek pedig mindent megtesznek, hogy az elvonulás szentélyei a lehető legharmonikusabban illeszkedjenek a környezethez és a bennük lakók igényeihez. Kabinház-termésből szerencsére ebben az évben sem volt hiány, most pedig megmutatjuk az öt kedvencünket.

Egy kedves kabinház a svéd erdőben

Mesés nyaralót tervezett a londoni Tina Bergman építész a svéd hegyekbe egy ötfős család és kutyájuk számára. A házat The Hat House névre keresztelték el egy svéd mese után, melynek főszereplője egy csapat gyerek, akik egy óriási kalapban élnek.

A kétszintes épület egy emelkedőre épült, a természet pedig mindenütt csakúgy árad a meleg és otthonos terekbe.

A száz négyzetméteres, teljesen faburkolatú házhoz egy apró szauna is tartozik, amiből szintén páratlan kilátás nyílik a környező hegyekre és az erdőre. A Tänndalenben épült kabinház dupla belmagasságú nappalijában alakították ki a konyhát és az étkezőt is, a meghitt otthonosságra pedig egy kedves kandalló teszi fel a pontot.

A késő ősz minden szépsége öleli körbe ezt a kedves kabinházat

Svéd erdőben jártunk, csoda házat láttunk.

Álomszép kabinházak a norvég fenyők között

A Mountaintop kabinházak hat méterrel az erdő talaja felett állnak, melyeket egy-egy rámpán lehet megközelíteni. Az apró faházak mindössze tizenöt négyzetméteresek és innovatív megoldásokat is tartalmaznak. A kádak fából készültek, kézi faragással, a helytakarékos ágyakat pedig a vendégek a mennyezetről engedhetik le egyetlen gombnyomással.

A kabinházak a norvégiai Odda körüli erdőkben állnak és egy húsz perces túrával közelíthetők meg. A meredek, sűrű erdős ösvényen haladva farámpák tárulnak az ember elé, ezek vezetik fel a vendégeket a faház bejárati ajtajához.

Álomszép kabinházak bújnak meg az égig érő norvég fenyvesek között

Az apró faházak mindössze tizenöt négyzetméteresek és innovatív megoldásokat is tartalmaznak.

Észtország titkos csodái

A festői helyen álló, moduláris elemekből készült és a helyszínen összeszerelt kabinház minimálisan érintkezik a talajjal, miközben a lakóteret a fák lombkoronaszintjére emeli. A fémváz fa borítást kapott, így olyan hatást kelt, mintha szerves része lenne a közeli erdőnek.

A projekt egyértelmű célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a természetbe való menekülésre. Éppen ezért a fából készült elemeket emelték ki, az acél anyagokat pedig feketére festették, hogy az összképben ne válhasson dominánssá.

Mesésen olvad bele a fenyőerdőbe ez a csodálatos kabinház

A festői helyen álló, moduláris elemekből készült és a helyszínen összeszerelt kabinház csodásan olvad bele környezetébe.

Mesés tóparti álom

Caspar Schols építész egy moduláris faházat alkotott meg a holland De Biesbosch Nemzeti Parkban. A kabinház különlegessége, hogy középső területén a falai eltolhatók, így egyetlen mozdulattal egybenyitható a természet az épített terekkel.

A Cabin Anna névre hallgató épület prototípusát Schols először 2016-ban készítette el édesanyjának eindhoveni otthona kertjébe.

Már az eredeti koncepció is akkora sikert aratott, hogy kereskedelmi forgalomba került, lakótérként és munkaterületként is értékesítették. Ennek a továbbfejlesztett változata épült fel a De Biesbosch Nemzeti Parkban, a kabinház pedig kifejezetten lakófunkciót tölt be. A hálórész helyet kapott a földszinten és a magasföldszinten, a kádat besüllyesztették a padlóba, emellett konyhája és kültéri zuhanyzója is van.

Olyan kabinház épült ebben a mesés tóparti parkban, amelynek csodájára jár a világ

A kabinház oldalfalai eltolhatók, így egyetlen mozdulattal egybenyitható a természet az épített terekkel.

A legszebb kabin CLT-panelből

A Fabric építészstúdió tervezte Új-Zéland nyugati partján egy esőerdőbe ezt a csodálatos házat a környéken nyaralók számára. A kabin különlegessége, hogy teljes egészében CLT-panelekből készült el, mely egyrészt költséghatékony és ellenáll a sós óceáni levegőnek is csakúgy, mint a ház korrózió-rezisztens aluminium tetőzete és külső borítása.

A házikó egyáltalán nem zavarja meg a buja természetet: csodálatos kis fészek, ahová pár napra eltűnhetünk a város zajából a fák ölelésébe.

A kabin formája a régi aranyásók házikóira emlékeztet, akik a környéken dolgoztak. A mindösszesen negyvenhat négyzetméteres ház dupla belmagasságában csak úgy árad a fény, este pedig egy finom teával a kezünkben nézhetjük a fák megnyugtató hullámzását.

Soha szebb nyaralót nem láttunk még CLT-panelből mint ez az új-zélandi kabin

Gyönyörű bizonyíték, hogy a rétegragasztott falpanelből is lehet prémiumot álmodni!

(Képek: Jim Stephenson, Helen & Hard/Designboom, Yifan Liu/ Dezeen, Caspar Schols/Dezeen, Stephen Goodenough)

kabinházak | legszebb | kabinház | 2023 | külföld

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom