Egyes vegyületeket másképp emészt meg a szervezetünk a magasban, ami azt jelenti, hogy körültekintve kell megválasztani a repülést megelőzően vagy utazás közben megkívánt ételeket.
Ebben segít Ryan Davidson táplálkozási szakértő, aki szerint az alábbi ételeket és italokat ajánlott elkerülni.
Kávé
Elég megnézni egy tetszőleges reptér bármelyik kávézóját és máris látható, hogy sorban állnak a fáradt és kialvatlan utasok a kávéjukra várva.
Azonban nem biztos, hogy jól teszik, ha egy pumpkin spice lattéval a hasunkban ülnek fel a repülőre.
– A kávé dehidratál és enyhe vízhajtóként dolgozik, ami azt jelenti, hogy a repülés során valószínűleg többször kell majd mosdóba menni – mondta Davidson.
Arra figyelmeztet, hogy a felszállást megelőző két órában kerüljük a kávézást.
Alkohol
Sokan rendelnek egy erős italt idegeik megnyugtatása érdekében, vagy hogy korán elkezdjék a nyaralást, de Davidson azt tanácsolja, ne fogyasszunk alkoholt a repülőút előtt.
A levegőben a szervezet nem dolgozza fel olyan hatékonyan az alkoholt, mivel a kabinnyomás és a vér oxigénszintje csökken. Ennek következtében sokkal gyorsabban érezzük az alkohol hatását és hamarabb jelentkeznek a kiszáradás tünetei.
Csapvíz
Valószínűleg a legjobb választás a szomjoltáshoz a víz, bár Davidson ajánlása alapján inkább palackozott vizet válasszunk.
– A légitársaságok szigorú előírásokat követnek, és rendszeresen végeznek vizsgálatokat a víz tisztaságával kapcsolatban, de ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhatnak elő szennyeződések. A vizet tartályokban tárolják, melyek az út során bármikor felvehetőek, így könnyedén szennyeződhetnek – érvelt a szakember.
– A legbiztonságosabb megoldás repülés közben, ha palackozott vizet iszunk, és távol tartjuk magunkat minden olyan folyadéktól, amely tárolótartályból származhat. Utóbbi lehet például forró csokoládé, tea és kávé is. A szennyezett víz számos kellemetlenséget okozhat, beleértve hasmenést, hányást és akár légzőszervi megbetegedéseket.
Alma
Bár a legtöbben azt gondolnánk, nem lehet gond egy almába harapni a repülőút előtt, de nem feltétlenül így van.
– Rágcsálnivalónak remek választás. Egészséges, és a kiegyensúlyozott étrend részét képezi. A repülést megelőző huszonnégy órában ellenben érdemes elkerülni, mivel az adagonkénti négy-öt gramm rosttartalom miatt a repülés során felpuffadhatunk – mondta.
Rágógumi
Gyakran bevetett orvosság a repülőgépen a kabinnyomás kezelésére és a bedugult fül ellen,
de Davidson szerint nem kívánt mellékhatásai lehetnek.
– A rágózás növelheti a puffadás és az extra gázok kockázatát, mivel rágás közben kinyitjuk a szánkat és több levegőt nyelünk le. A rágógumiban lévő mesterséges édesítőszerek ugyancsak növelhetik a felesleges gázképződést.
A kézipoggyász bepakolása kihívást jelenthet azok számára, akik hajlamosak néha túl sok, netán túlságosan helypazarló, vagy éppenséggel túl kevés dolgot magukkal vinni egy útra. Íme kilenc tárgy, aminek mindenképp helyet kell szorítani (a nyilvánvaló tételeken, például a személyes iratokon kívül), hogy kényelmesen utazhassunk bárhová a világban.
(Forrás: NY Post, fotók: Getty Images)
utazás | kerülendő | repülés | fedélzet | öt | nem ajánlott
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!