Megfejthették a világ egyik legnépszerűbb desszertjének rejtélyét

Ki készítette az első palacsintát, és hogyan jött az ötlet? Egy legenda szerint az eredete csupán a véletlennek köszönhető.

Gondolatban utazzunk vissza Bretagne-ba, a 13. század környékére. Egy asszony éppen vacsorát készít a családjának, amikor véletlenül kiöntött egy kis hajdinakását a kandallóba helyezett tálból. A keverék egy forró serpenyőre ömlött, amelyen azonnal sülni kezdett. Nem akarta elpazarolni az ételt, így megkóstolta. Meglepően finomnak találta, ettől kezdve pedig rendszeresen készítette.

Bár nincsen kézzelfogható bizonyíték arra, hogy valóban így született meg a palacsinta, az azonban biztos, hogy mára világszerte népszerűvé vált. Az idő folyamán pedig minden nemzet kicsit a maga képére formálta. Így lehetséges az, hogy

bármerre is járunk a világban, kóstolhatunk valamilyen palacsintát.

Franciaországban a legvékonyabb, Németországban és Ausztriában kissé vastagabb és baracklekváros töltelékkel vagy sütőben sütve, túrós masszával megtöltve kínálják. Spanyolországban hagyományosan zsírban sütik ki és változatos töltelékekkel kínálják. Galíciában kóstolhatunk húsos, gyümölcsös és mézes változatot is.

Az édes japán palacsintát, vagyis a kerupont általában kúp alakúra tekerik és pudinggal, csokoládéval, gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal kínálják. De készítenek sós változatot is, amibe sertés vagy csirkehús kerül. Norvégiában krémsajttal és lekvárral töltik és útközben fogyasztják el.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

történet | legenda | palacsinta

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Aki szeret utazni, az semmiképp se hagyja ki ezt az eseményt!
Hirdetés