Close
Ezen utcák alatt fut Európa legnagyobb városi hűtőrendszere

Ezen utcák alatt fut Európa legnagyobb városi hűtőrendszere

A rendszert, ami megfelelő hőmérsékleten tartja a Mona Lisát, kiterjesztenék többek között a metróállomásokra és iskolákra is.

A francia főváros alatt futó, kevéssé ismert hálózat Európa legnagyobb városi hűtőrendszere: a 89 kilométeres csőhálózat a város legjelentősebb épületeinek, például a Louvre-nak, a Quai Branly-nak és a Nemzetgyűlés épületének az ideális hőmérsékletéhez járul hozzá.

A hőhullámok megszaporodásával párhuzamosan viszont olyan tervek láttak napvilágot, melyek többek között metróállomásokra, iskolákra és kórházakra is kiterjesztenék ezt a hálózatot, mintegy háromszorosára, 252 kilométerre növelve azt a következő húsz évben.

A működési elv nagyon egyszerű: a csövekben főleg a Szajna hideg vize folyik, ami lehűti a levegőt a környezetében. A rendszerből ugyanakkor a meleg levegő a Szajnába távozik.

Mint Maggie Schelfhaut, a hálózatot üzemeltető cég, a Fraicheur de Paris kommunikációs vezetője elmondta, rájöttek arra, hogy ha tovább bővítik a hálózatot, akkor a belvárosban 1 fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mintha egymástól függetlenül klimatizálnák az épületeket. Ugyanakkor ez gazdaságosabb megoldás is lehet, mint a hagyományos légkondi.

Nem bírod elviselni a forróságot? Erre keresd Európa leghűvösebb helyeit! Itt pedig arról olvashatsz, hogyan alkalmazkodnak az európai városok a heves hőhullámokhoz.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

légkondi | hőmérséklet | hűtés | hőhullám | párizs

FOLYTASD EZZEL

Apokaliptikussá vált a hangulat ebben az olasz városban az apró rovarok miatt

Újra megnyílik az utazási lehetőség az oltatlanok számára a hajótársaságoknál

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom