Ezen utcák alatt fut Európa legnagyobb városi hűtőrendszere

A rendszert, ami megfelelő hőmérsékleten tartja a Mona Lisát, kiterjesztenék többek között a metróállomásokra és iskolákra is.

A francia főváros alatt futó, kevéssé ismert hálózat Európa legnagyobb városi hűtőrendszere: a 89 kilométeres csőhálózat a város legjelentősebb épületeinek, például a Louvre-nak, a Quai Branly-nak és a Nemzetgyűlés épületének az ideális hőmérsékletéhez járul hozzá.

A hőhullámok megszaporodásával párhuzamosan viszont olyan tervek láttak napvilágot, melyek többek között metróállomásokra, iskolákra és kórházakra is kiterjesztenék ezt a hálózatot, mintegy háromszorosára, 252 kilométerre növelve azt a következő húsz évben.

A működési elv nagyon egyszerű: a csövekben főleg a Szajna hideg vize folyik, ami lehűti a levegőt a környezetében. A rendszerből ugyanakkor a meleg levegő a Szajnába távozik.

Mint Maggie Schelfhaut, a hálózatot üzemeltető cég, a Fraicheur de Paris kommunikációs vezetője elmondta, rájöttek arra, hogy ha tovább bővítik a hálózatot, akkor a belvárosban 1 fokkal alacsonyabb lesz a hőmérséklet, mintha egymástól függetlenül klimatizálnák az épületeket. Ugyanakkor ez gazdaságosabb megoldás is lehet, mint a hagyományos légkondi.

Nem bírod elviselni a forróságot? Erre keresd Európa leghűvösebb helyeit! Itt pedig arról olvashatsz, hogyan alkalmazkodnak az európai városok a heves hőhullámokhoz.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash)

hőmérséklet | hőhullám | párizs | hűtés | légkondi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom