Szellemvárossá válhat Párizs az olimpia idejére?

A párizsi szállodák brutális áremelésekkel készültek az olimpiára, de azóta úgy tűnik, némiképp változott a helyzet. Lehet, hogy a város nem is lesz olyan zsúfolt, mint ahogy arra számítani lehet? 

Az esemény július 26-tól augusztus 11-ig tart, a turisztikai vezetők szerint azonban a szállodák kihasználtsága elmaradt a megszokottól. Mint Corinne Menegaux, a párizsi turisztikai és kongresszusi hivatal főigazgatója elmondta, hatvan-hetven százalékos telítettségre számítanak, míg 2023 júliusában átlagosan 90,7 százalékos volt a kihasználtság.

Ez azt jelenti, hogy egy háromszáz szobás szállodában egy szokásos nyári éjszakán huszonnyolc szoba marad üresen, az olimpia idején azonban akár százhúsz szoba is eladatlan maradhat.

A főigazgató szerint a játékok idején a legtöbb látogató Franciaországból érkezik. A fővárosban és környékén több mint tizenkétmillió ember él, de Lyonból, Strasbourgból és Bordeaux-ból is gyorsan ott lehet lenni vonattal, így nem kell ott éjszakázni. Ez is közrejátszhat abban, hogy a szállodák időközben csökkentették az áraikat.

Hasonló történt 2012-ben Londonban, amikor a szállodák nagyon magas árról indultak, de ebből lejjebb kellett adniuk, és így helyreállt a kereslet. Azonban, amint azt az Independent korábbi olimpiákról szóló kutatása kimutatta, a játékok idején a fogadó városokban gyakran turisztikai vákuum keletkezik.

A 2012-es londoni esemény előtt az akkori polgármester, Boris Johnson napi egymillió plusz látogatóra figyelmeztetett, és azt mondta, az utak és a tömegközlekedési eszközök is rendkívül zsúfoltak lesznek. Ennek viszont éppen az ellenkezője történt, és a brit főváros afféle szellemváros lett, miután elmaradtak azok a turisták, akik nem az olimpiára voltak kíváncsiak. A Heathrow forgalma 2012 júliusában 4,4 százalékkal csökkent az előző évéhez képest.

A Lighthouse szállodapiaci elemző cég adatai szerint a párizsi szállodai szobák átlagára a játékok idejére 574 eurón (229 ezer forinton) tetőzött, az ötcsillagos hotelek ára a nyitóéjszakára elérte az 1561 eurót (623 ezer forintot). Párizsban jelenleg százhúsz százalékkal magasabbak az éjszakánkénti átlagárak az olimpia idejére 2023 azonos időszakához képest.

Az olimpia idejére nagyon megugrott a Franciaországba irányuló repülőjegy-keresések száma, Párizsban ugyanakkor nemcsak ez az esemény veri fel az árakat.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

szállodák | turisták | árak | utazás | olimpia

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom