Close
Az a nap, amelyik pezsgővel indul, már biztosan nem lehet rossz

Az a nap, amelyik pezsgővel indul, már biztosan nem lehet rossz

A buborékos körökben általánosan elfogadott tételt a Felix Kitchen&Barban sem cáfolták meg, ahová egy dermesztően hideg hétköznap enyhén morózus reggelén ültem be, egyrészt kicsit felmelegedni, másrészt kipróbálni a hely újdonságát, a pezsgős reggelit.

Bevallom – és aligha vagyok vele egyedül az országban –, nem tartozik a mindennapi rutinomhoz az ébredést követő pezsgőzés. A kávézás már sokkal inkább, de ezért még lábjegyzetet sem kapok a lexikonok utolsó lapjain.

Mindig is úgy véltem, hogy reggelire pezsgőt inni rendhagyó, nagyvilági élmény, ami kivételes alkalmakkor történik csak meg, és általában exkluzív környezet dukál hozzá.

Ezt máris megkaptam a Várkert Bazár közvetlen szomszédságában, az Ybl Vízház patinás épületében. Az Ybl Miklós által tervezett és 1875-ben épített legendás helyszín számos szerepet betöltött csaknem másfél évszázados fennállása során (réges-rég ott szűrték meg a Duna vízét), a vendéglátó funkció pedig kisebb megszakításokkal végigkísérte a neoreneszánsz palota életét.

Szeretem, ha egy ráérős, nyugodt brunch alkalmával van időm és lehetőségem nézelődni két falat között, azt meg még jobban, ha a környezet és a kilátás egy kicsit kizökkent a hétköznapokból, és olyasmit ad, amire jó szívvel tudok gondolni hetekkel később is. Az enteriőr itt mindjárt teljesíti a vágyaimat: megidézi kicsit a párizsi és a New York-i nagypolgári hangulatot, illetve alapesetben a Dunára néző panoráma is andalító lenne, ha most nem a köd és a szürkeség integetne vissza az ablak mögül.

Az áprilisban nyitott hely Ybl Miklós fiának keresztnevét viseli, a séf pedig nem más, mint a La Perle Noire-ból, a Pierrot-ból vagy a 21-ből ismerős Kovács Árpád, aki a Felixben a magyar konyha jellegzetes alapanyagai mellett Ázsia felé is kikacsintgat.

Mostanában vezették be a hétvégi brunchot, melynek étlapjára a signature ételek mellé külön erre az időszakra néhány új tétel is felkerült. Édesszájú lévén nem vetem meg az ilyen jellegű reggeliket (sőt…), de mielőtt megismerkednék a hely slágerével, sós falatokkal igyekszem előre egyensúlyba hozni az ízeket. Idetartozik a sós muffinnal, zöldségekkel és füstölt lazaccal kitalált Eggs Royale, vagy a picit édesebb karaktereket is megjelenítő sütőtökös waffel.

Utóbbi esetében a klasszikus őszi csemegét a waffel tésztájában lehet felfedezni, amire még ráhúznak egy kis lágy krémsajtot, frissen pirított tökmagot, tojást és ropogós bacont. Kérhető még a “tökéletes tojással” és avokádó arabokkal csinosított Avocado toast, illetve ott vannak a már az édesek ligájában játszó különféle egészségtudatos smoothie-k is.

És akkor a Dutch Baby.

Ez nem egy Tarantino-karakter egy amszterdami szórakozóhelyről, hanem az a bizonyos nagy fogás, amely a séf szerint méltó reggeli párja az ország legjobb aranygaluskájának.

Vaslapon sült palacsinta-szerűséget tesznek elém lekvárral és agavéval. Hatalmas mérete miatt elsőre (és talán másodikra is) meghökkentő látványt nyújt, és inkább gondolnám lepénynek, mint palacsintának, ám az íze, valamint az állaga a jól ismert édességet idézi. Vastagon megkentem lekvárral, de elárulom, a szirupot már nem merem rácsurgatni, mert a képzeletbeli édességmérőm leadott egy finom jelzést.

A pezsgőkről még nem esett szó, holott természetesen nem egy pohárral csúszik le, miközben a miliőben gyönyörködöm. Az itthon talán kevésbé fősodorban lévő Charles Heidsieck ház italait töltötték a poharamba – ezekből a champagne-okból viszonylag kevés készül (évente mindössze hat-hétszáz ezer palack), továbbá nem feltétlenül a gyümölcsösségről és a frissességről ismertek, hanem a komplexitásról. Champagne régió előkelő és díjnyertes háza a Charles Heidsieck, amely ritka évjáratos tételeivel és nálunk nem igazán fellelhető palackjaival költözött a Felixbe. A selymes buborékokkal teli, karakteres Brut Réserve és az élénk, valamivel gyümölcsösebb Rosé Réserve mindegyik fogással megtalálta a harmóniát, az én arcomra pedig már a második pohár után egy kis pirosas színt rajzolt, és megalapozta a napomat. De lehet, hogy a holnapomat is.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Stiglincz Gábor/Socially, Bognár Bogi/Socially)

waffle | Ybl Miklós | champagne | nagy sztori | Dutch Baby.

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram