Close
Egy Forma–1-es autónál is gyorsabb a Pininfarina elektromos hiperjárgánya

Egy Forma–1-es autónál is gyorsabb a Pininfarina elektromos hiperjárgánya

Minden szempontból elképesztő a valaha volt legerősebb és leggyorsabb utcai sportautó.

Sebesebben száguld, mint a Ferrari és a Lamborghini, a teljesítménye ezerkilencszáz lóerő, nem kell neki két másodperc sem, hogy felgyorsuljon százra, a végsebessége 350 km/h. És ha ezekhez a brutális számokhoz hozzátesszük, hogy egy elektromos autóról beszélünk, kezdünk hitetlenkedni. Pedig ez a valóság, amit a genfi autószalonon prezentált a Pininfarina a legújabb csodajárgányával, a Battistával.

A keresztelő eredete egészen a dizájnstúdió alapítójáig, Battista Farináig nyúlik vissza – róla nevezték el a most bemutatott hiperautót, amelyből mindössze százötven darab készül.

Egyelőre még nagyjából egy évet kell kibekkelnünk, ha szeretnénk a garázsunkban tudni a nagyrészt szénszálból és alumíniumból összerakott lenyűgöző járművet, mert jelen állás szerint valamikor 2020-ban gördülnek ki az első modellek a gyárból.

A legerősebb olasz sportautó címet máris megkapó, 120 kWh kapacitású Battista elektromos meghajtását a horvát Rimacnak köszönheti, egy töltéssel mintegy 450 kilométert tud megtenni.

A márka egyébként tíz évvel ezelőtt már próbálkozott egy elektromos luxusautó kifejlesztésével, de anyagi okok miatt leállt a projekt. Az értékeit tekintve az elegancián és az egyszerűségen alapuló Pininfarina tervezői szerint most viszont egy időtlen szépséget alkottak, amely minden elemében megállja a helyét.

A jövő héten Amerikában is bemutatkozó Battista szuperautó vételára 2,6 millió dollár.

(Fotók: Highsnobiety)

Close