Close
Ezen a reptéren késtek a legtöbbet a járatok

Ezen a reptéren késtek a legtöbbet a járatok

A munkaerőhiány mellett a légtér beszűkülése is hozzájárult a nyári fennakadásokhoz.

Az európai járatoknak mintegy felét törölték az elmúlt nyáron, naponta pedig majdnem kétezer gép nem indult el az egész évet tekintve. A járatoknak majdnem hét százaléka maradt a földön, vagyis dupla annyi, mint 2019-ben.

Emellett a gépeknek csak a kétharmada indult el időben, ami jelentős visszaesés a 2019-es 73 százalékhoz képest. Nyáron még ennél is rosszabb volt a helyzet, július elején ötven százalék alá esett a pontosság, az egész nyarat nézve pedig ötven-hatvan százalékos volt.

Melyik reptér teljesített a legrosszabbul?

London környéke volt a legforgalmasabb, melyet Karlsruhe és Maastricht követett, miközben kapacitáshiányból adódóan a német város könyvelhette el a legtöbb késést, ez az arány 165 százaléka volt a 2019-esnek.

A késések mintegy feléért Németország és Franciaország felelt harminc és huszonegy százalékkal, míg Nagy-Britannia és Spanyolország együtt tizenkét százalékot tett ki.

Európa legnagyobb repterei között a lisszabonin és a frankfurtin volt a legtöbb késés, míg előbbiről a járatoknak csak az 54 százaléka indult pontosan, addig az utóbbiról 56 százalék. A Gatwicken 57.5 százalék volt ez az arány, míg a Heathrow-n 61. Ami a légitársaságokat illeti: legtöbbet a Wizz Air és a British Airways késett, a nagy társaságok közül pedig a Turkish Airlines törölte a legtöbb járatot.

Miért volt ennyi fennakadás?

Az Eurocontrol szerint a késések 48 százaléka a munkaerőhiányból adódott, 25 százaléka a rossz időjárásnak volt betudható, míg 22 százalékért különböző rendszerátalakítások feleltek, elsősorban Reims-ben.

A háború is hozzájárult ugyanakkor a kialakult helyzethez, miután csökkent a rendelkezésre álló légtér.

Oroszország lezárása miatt sok gépet kellett hosszabb útvonalra irányítani, ez átlagosan napi 650 járatot érintett, miközben az európai légteret fokozottan vették igénybe katonai célokra, ami szintén megzavarta a szokásos forgalmi rendet.

Bár erre igazán nem gondolnánk, a szakállas férfiak is okozhatnak fennakadásokat a reptereken, a szinte mindennapos járatkésésekből adódóan pedig érdemes lehet megfontolni, hogy nem járunk-e jobban a vonattal.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

járattörlés | repülőtér | késés | reptér | legrosszabb

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram