Ha nem érted, amit a repülőgépen közölnek, akkor nem vagy vele egyedül.
A fedélzeten közölt infókat általában nehéz értelmezni – ennek javarészt technikai okai vannak.
Nick Broste zenész és hangmérnök szerint több tényező együttesen teszi érthetetlenné a repülőgépen elhangzó szövegek megértését. "A berendezések nagy része régi és nagyon elavult, vagy nem sokat változott. A repülőgépgyártók pedig igyekeznek könnyű anyagokat használni, így a hangszórók kicsik és könnyűek, ami azzal jár, hogy torzítanak, és nem túl hangosak."
Ugyanez vonatkozik a pilóták által a pilótafülkében használt mikrofonokra is – azok minősége is nagyjából annyira elég, hogy használni lehessen. "Arra optimalizálták, hogy azt a fajta frekvenciatartományt érjék el, amit az emberek a leginkább meghallanak a betűk, számok, hívójelek és figyelmeztetések esetében" – mondja a szakértő. A mikrofon tehát gyenge minőségű hangot közvetít, mert nem képes széles frekvenciatartományt felvenni.
Ami pedig még hozzájárul a rossz minőséghez, az maga a tény, hogy egy repülőgép több ezer méter magasan hasít az égen és ezért a hangos háttérzajjal is meg kell küzdeni.
A harmadik befolyásoló tényező talán kissé meglepő lehet:
a személyzet néha "megeszi a mikrofont".
Ezalatt azt kell érteni, hogy egyesek túl közel teszik a mikrofont a szájukhoz. Hasonlót lehet tapasztalni akkor, ha hangjegyzetet veszünk fel a telefonunkkal úgy, hogy tartjuk a szánkhoz. Ebben az esetben is torzít a hang.
Rendre előjönnek olyan hibák, amikről nem is gondolnánk, milyen sokan és sokszor elkövetik, de van pár egyszerű módja repülés lehető legzökkenőmentesebbé tételének.
(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)
nem hallani | személyzet | információk | repülés | hangosbemondó
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!