Így keletkezhet észrevétlenül több milliós telefonszámlád a nyaralás alatt

Az NMHH azt javasolja, hogy nagyon figyeljünk a roamingszabályokra  külföldön, mert igencsak kellemetlen meglepetések érhetnek.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, vagyis az EU-ban és Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában a szolgáltatók nem számolhatnak fel többletdíjat azoknak az előfizetőknek, akik csak időszakosan vesznek igénybe roamingszolgáltatást más EGT-tagállamokból.

Nyílt tengeren hajózva, repülőgépek fedélzetén ugyanakkor nem érvényes ez az elv, vagyis a szolgáltatók rendszerint nagyon magas díjakat számláznak ilyenkor,

bár a szabályok szerint mindent meg kell tenniük, hogy az előfizető ne csatlakozzon a nem szárazföldi hálózatokra, ha nem akar.

Nem kívánt roamingforgalom akkor is keletkezhet, ha valaki csak a kikötőben sétál, a telefonját viszont automatikus hálózatválasztásra állította, vagyis az mindig a legerősebb jelű hálózathoz csatlakozik.

Az okoseszközök ráadásul a háttérben folyamatos adatforgalmat generálhatnak akkor is, ha az előfizető nem tud erről. Az NMHH-hoz több millió forintos nem kívánt adatforgalom miatt is érkezett már panasz.

Az automatikus hálózatválasztás okozhat gondot országhatár közelében is, mert előfordulhat, hogy a telefon a külföldi hálózatra csatlakozik, amely egyúttal drágább is. Ilyen esetekben a szolgáltatónál érdemes érdeklődni.

A nem szándékos adatforgalmat ugyanakkor megelőzhetjük, ha manuálisan választjuk ki a hálózatot, illetve, ha repülő üzemmódba tesszük a telefont, amikor nem akarjuk használni.

A mobilokkal kapcsolatban nemcsak az adatforgalomra érdemes figyelni a nyaraláson, hanem egy másik fontos dologra is, Horvátországban pedig jobb, ha nem kapcsoljuk ki hosszú időre a telefont.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

mobil | nyaralás | adatforgalom | telefon | díj

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom