Így lett a remény szimbóluma a világ leghíresebb karácsonyfája

A Rockefeller Center nemcsak New York látványossága, de világszerte szimbólumává vált a karácsonyi várakozásnak és a hozzá kapcsolódó ünnepkörnek. Ráadásul az igen tekintélyes méretű fa szállítása és díszítése sem mérhető össze az otthoni faállítás kihívásaival.

1931 óta minden évben, a hálaadást követő héten monumentális fát állítanak az amerikaiak a Rockefeller Centernél, hogy felhívják a figyelmet a közelgő ünnepre, és lehetőséget teremtsenek a közös karácsonyi élmények gyűjtésére.

Az első fát a nagy gazdasági válság éveiben állították. Akkoriban a lakosság rendkívül nehéz helyzetben volt, ám az építőmunkások egy csoportja úgy döntött, spórolt pénzükből közösen vásárolnak egy fát, amelyet Manhattan belvárosában állítottak fel.

A hat méter magas fenyőt a munkások családtagjai által készített díszekkel ékesítettek, így válhatott a remény szimbólumává.

A munkások akkor még nem sejthették, hogy évszázados hagyományt fognak teremteni, melyet 1951 óta az NBC közvetít, és amely évente – normális esetben – több millió látogatót vonz egészen vízkeresztig.

Már önmagában a tökéletes, tizennyolc-harminc méteres fenyő megtalálása is hatalmas kihívást jelent, arról nem is beszélve, micsoda logisztikai bravúr a helyszínre szállítása. A fa kiválasztásának megtisztelő feladata minden alkalommal a Rockefeller Center főkertészének hatáskörébe tartozik, aki egész évben figyelemmel kíséri a potenciális jelöltek növekedését, hogy aztán a végső döntést szeptemberben hozza meg.

A kihívások sora azonban nem ér véget akkor, amikor megtalálják az ideális fenyőfát, hiszen fáradságos munka vezet addig, hogy felkerüljön a csúcsára az ikonikus, hatalmas, hárommillió Swarovski-csillaggal díszített ezüstcsillag. Úgy tudni, még 2007-ben döntöttek arról, hogy a hagyományos izzókat napenergiával működő LED-es lámpákra cserélik a fenntarthatóság érdekében, és ezzel jelentős energiaköltségeket is megtakarítanak a város számára.

Vízkereszt után a díszeket eltávolítják a fáról, a fenyőt pedig ezt követően megmunkálják és fűrészárut készítenek belőle, melyet hagyományos módon a Habitat for Humanity számára ajánlanak fel.

(Fotók: Unsplash)

 

karácsonyfa | Rockefeller Center | karácsony | történet | new york

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom