Close
A Rolls-Royce is belépett az elektromos autók közé

A Rolls-Royce is belépett az elektromos autók közé

A Rolls-Royce már korábban elkötelezte magát az elektromos autók mellett, és most bemutatta a története első olyan modelljét, amiben egyáltalán nincs benzinmotor. A Spectre a hajtásmódjától eltekintve is lenyűgöző luxusautó lett.

Charles Rolls, a márka egyik alapítója már a huszadik század elején elismerően szólt az elektromos autókról. 1900-ban vásárolta meg a sajátját, és nagyra értékelte a csendes és tiszta működését, de azt jósolta, hogy csak akkor terjedhetnek el nagyobb számban, amikor sikerül megoldani a töltőhálózatok problémáját. A márka látnoki atyja sem gondolta volna, hogy erre több mint százhúsz évet kell várni.

Charles Rolls a Columbia Electric típusú elektromos autóján az előző századfordulón
102EX néven prototípusként már épített elektromos autót a Rolls-Royce a Phantomból

A Rolls-Royce már korábban elárulta, hogy Spectre néven mutatja be az első elektromos modelljét,

és most leplezetlenül is megismerhetjük az újdonságot. A goodwoodi gyártónak igazából nem ez az első elektromos autója, hiszen 2011-ben az akkori Phantom alapjára már építettek egy prototípust 102EX néven, aminek azonban sem a 395 lóerős teljesítménye, sem a 200 kilométeres hatótávja nem felelt volna meg a vevők elvárásainak.

A technika folyamatos fejlődésével mostanra elérkezettnek látták az időt arra, hogy a Rolls-Royce is belépjen az elektromos autók közé. Az új Spectre egy fényűző kétüléses túrakocsi, aminek a jachtokat idéző dizájnját bizonyára a kisebb Wraith ihlette, az osztott fényszórós orrával azonban inkább a nagyobb Phantom Coupé örökösének mondják. A márka hagyományainak megfelelően

a hatalmas ajtók hátrafelé nyílnak, ezzel is megkönnyítve a beszállást.

Az elektromos Rolls-Royce paraméterei már nem hagynak kívánnivalót maguk után, hiszen a Spectre teljesítménye 585 lóerő, a maximum nyomatéka 900 Nm, amivel a háromtonnás luxusautónak 4,5 másodperc is elegendő, hogy nulláról százra gyorsuljon. Az akkumulátor méretét nem árulták el, de azt igen, hogy

520 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel,

ami a leendő tulajdonosok többségének elegendő lesz. A Rolls-Royce szerint a vevők többsége a francia Riviérán használja majd az autót.

A Spectre büszkélkedhet néhány rekorddal, hiszen a márka történetének legszélesebb hűtőmaszkját tervezte rá a Rolls-Royce, és

a 23 colos kerekek is a legnagyobbak, amiket kétajtós modellre szereltek.

Az elektromos autók hatótávját nagyban befolyásolja az aerodinamikájuk, és a karosszéria 0,25-ös légellenállási együtthatója valóban kedvező, amihez nemcsak megdöntötték a hűtőmaszkot, de még a Spirit of Ecstasy szobrocskát is áttervezték.

A Rolls-Royce műszerfala is modernebb lett, mert bár az elrendezése nem változott, de a hagyományos számlapokat színes képernyő váltotta fel, és új a középső érintőképernyőn futó rendszer is. A Spectre nem felejt el lenyűgözni, így például a márka védjegyévé vált, csillagos égboltot idéző világítás az ajtókra is kiterjed,

a műszerfalon pedig ötezer-ötszáz fénypont ragyogja körbe a Spectre feliratot.

A csendes és tiszta elektromos hajtással a Rolls-Royce célja nem más volt, mint tovább fokozni a repülő szőnyeghez hasonlító utazási élményt, amihez újfajta futóművet is fejlesztettek. A márka eddigi legjobb autójának mondott Spectre tehát az első elektromos Rolls-Royce, ami 2023 végén érkezik, de egyáltalán nem az utolsó, a goodwoodi gyártó ugyanis kitűzte maga elé, hogy 2030-tól minden modelljét tisztán elektromos hajtással szereli majd fel.

A Rolls-Royce legjava

A Rolls-Royce persze nem azonnal int búcsút a 12 hengeres motoroknak, a márka egyik újdonsága például a Phantom megújult változata, amit acélkerékkel és szövetkárpittal is kínálnak, és a karosszériaépítés hagyományait is felélesztették az olyan különlegességekkel, mint a hajókat idéző, fedélzeti piknikszettel is felszerelt Boat Tail.

elektromos autó | rolls-royce | luxusautó | rolls-royce spectre

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram