A színek játéka uralja a két ház közé ékelődő mexikói otthon hangulatát

A mexikói César Béjar stúdió minimalista, rózsaszín házat tervezett Culiacán városába.

A 2020-ban elkészült Casa en Tres Rios rózsaszínes-piros árnyalatával radikálisan elüt a faelemekkel tarkított, fehér színű szomszédaitól. Bár a ház meglehetősen feltűnő, az élénk színt leszámítva minden másban minimalista szeretne lenni. A tervezők célja az volt, hogy ez legyen a környék legegyszerűbb épülete, ezért nincsenek rajta díszítőelemek és eltérő színek, amelyek megbontanák a monokróm hatást.

Talán első látásra nem is gondolnánk, hogy egy 330 négyzetméteres teret rejt az a hosszú, keskeny telek, amelyen a ház áll, a hosszabbik oldalával a szomszédos épületek felé.

A homlokzat az utcaszinten mindössze egy ajtóból és egy kétszárnyú kapuból áll, amely a parkolóhelyet tartalmazó előkertre nyílik. A kocka alakú felső rész egyetlen nyílást tartalmaz, amely mögött egy kis erkély és egy üvegajtó rejtőzik.

A fény az udvar különböző tereiből jut be a házba. Amikor belépünk és felfelé nézünk, a tekintet elveszik, és a szűkösség érzése tompul.

A földszinten a dupla magasságú nappali és az étkező az előkert és egy cserepes növényekkel kirakott kert között helyezkedik el, míg a konyha a kertre és a hátsó teraszra néz.

Rózsaszín vakolat borítja az udvarok falát is, rózsaszínes fényt kölcsönözve a fehér belső tereknek. A ház közepén, egy másik átrium tetején viszont sárga ablakon keresztül szűrődik be a fény, napfényes-meleg kontrasztot alkotva a rózsaszínnel.

Gyakran él hasonló hatással a híres mexikói építész, Luis Barragán is. Itt látszik igazán, mennyire formálja a ház hangulatát a színek játéka.

Egy szinttel feljebb, a ház mindkét oldalán egy-egy hálószoba található, míg a középső tér egyszerre két udvarra néz. A legfelső szinten még egy további hálószoba és egy fürdőszoba található, ahonnan az elülső erkélyre lehet kilépni, a másik oldalon pedig egy stúdiótér nyílik a nagyobb hátsó teraszra.

Kietlen, kopár és mégis egészen királyi ez a mexikói villa, ez a mexikói hotel pedig gyönyörűen használja a shaker stílus elemeit.

(Forrás: Dezeen, képek: César Béjar)

színek | ház | mexikó | nagy sztori | rózsaszín

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom