Close
Valaha az ország szégyenének tartották, ma a fenntarthatóság példája a lenyűgöző olasz barlangnegyed

Valaha az ország szégyenének tartották, ma a fenntarthatóság példája a lenyűgöző olasz barlangnegyed

A kilencedik század óta lakott Sassi Olaszország szégyenfoltjaként híresült el az ’50-es években, ma azonban a kutatók és a várostervezők egyre inkább a fenntartható okosváros példájaként hivatkoznak rá.

A Materához tartozó, ősi kőnegyed 1993 óta szerepel a világörökségek sorában, mint a mediterrán térség legkiemelkedőbb, épségben megmaradt, a terepviszonyokhoz és az ökoszisztémához tökéletesen alkalmazkodó barlangtelepülése.

Matera tündöklése…

Sassi eleinte földbirtokosok, kézművesek és kereskedők, később pedig földművesek és pásztorok szorosan összetartó közösségének adott otthont, akik alkalmazkodtak a nagyrészt kopár, sziklás környezethez, és precízen gazdálkodtak az erőforrásokkal.

A kőházak télen és nyáron egyaránt elviselhető klímát biztosítottak, a házak mögött pedig barlangokat vájtak a puha mészkőbe, hogy legyen hol tárolni az élelmiszereket, de ott készítették az olívaolajat, a bort és a sajtot is.

A lakosok egyszerű, kőből faragott vízvezető- és -tározórendszert is létrehoztak, amely összegyűjtötte és megszűrte az esővizet.

A Palombaro Lungót, a város egyik nagy, 19. században épült ciszternáját be is lehet járni

A közösségi együttműködésre jó példa a kollektív, augusztusi crapiata-főzés, aminek hagyományát ma is tartják zenés-táncos fesztivál keretében. Ilyenkor a családok összeadták a megmaradt (saját termesztésű) zöldségeiket, jellemzően hüvelyeseket, amik egy családnak nem lettek volna elegendőek, de így összedobva megérte elkészíteni őket.

…és a barlangnegyed bukása

A hanyatlás akkor kezdődött, amikor Basilicata fővárosát 1806-ban Materából Potenzába helyezték át. Később az ipari forradalom következtében, a háztartási gépek megjelenésével egyre inkább funkciójukat vesztették a barlangok, ezzel párhuzamosan pedig,

Olaszország 1861-es egyesítésével megnőtt a hajléktalanok száma, miután a korábban az egyház tulajdonában lévő mezőgazdasági földeket elkobozták, így a bérlők kénytelenek voltak más lakhatást keresni.

A szálak összeértek, a sassiak pedig bérbe adták a barlangjaikat az újonnan érkezett családoknak.

A város így hamarosan túlnépesedett: a barlangokat egyre nagyobbra tágították, hogy még több bérlőt tudjanak elhelyezni, így viszont a falakat áttörték a vízszűrő ciszternákba. Végül már nem lehetett már tisztán tartani az esővizet, a higiénia leromlott, ami betegségekhez és számos halálesethez vezetett.

Az 1950-es években aztán a Marshall-terv keretében nagy házépítések kezdődtek Materában, így húszezer víz és áram nélkül nyomorgó lakost tudtak kiköltöztetni Sassiból, a városnegyed hírnevének helyreállításához azonban még legalább negyven év kellett.

Ma Sassi nagy részét butikhotelek, divatos éttermek, művészeti galériák, kortárs szobrászati múzeum és művészstúdiók uralják. Megjelenése azonban alig változott a kiürítés előtti idők óta.

A barlangok sok szempontból lenyűgöző képződmények, itt megmutatjuk, milyen sok oldaluk van. Itt pedig olyan házakat láthatsz, amelyek a barlangokhoz hasonlóan rejtőzködnek a kíváncsi szemek elől.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

laskások | történet | olaszország | matera | Sassi

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram