Close
Nincs még egy olyan utazási trükk, ami ennyire felháborítja a légitársaságokat

Nincs még egy olyan utazási trükk, ami ennyire felháborítja a légitársaságokat

Perekre is volt már példa a taktika miatt, ami az erre szakosodott oldal szerint teljesen legális.

A skiplagging néven ismert gyakorlat azt jelenti, hogy úgy vesszük meg a jegyet, hogy az úti cél egy hosszabb utazás átszállóállomása legyen, mert így gyakran olcsóbban juthatunk hozzá, mintha közvetlenül arra az úti célra foglalnánk.

Előfordulhat, hogy míg egy New Yorkból Orlandóba tartó járat 250 dollárba kerül, addig New Yorkból Dallasba orlandói átszállással 130 dollárért lehet jegyet venni. Erre a metódusra már külön oldal is született, a skiplagged.com, ami úgy hirdeti magát, hogy

a járataink olyan olcsók, hogy a United beperelt minket…de nyertünk.“

2014-ben a United Airlines az Orbitz utazási weboldallal együtt beperelte a Skiplagged vezérigazgatóját, Aktarer Zamant. A légitársaság azt állította, hogy ez a jegyárusítási gyakorlat tisztességtelen és szigorúan tilos, a repjegykereső oldal pedig 75 ezer dolláros bevételkiesést okozott a társaságoknak. Az ügyet azonban elutasították, mert Illinois államban nyújtották be, ahol a bíróságnak nem volt joghatósága, mivel Zaman New Yorkban dolgozott és élt.

Öt évvel később a Lufthansa perelt be egy utast, aki nem utazta le a jegyének utolsó szakaszát.

Az utazó 600 fontért vett egy üzleti osztályra szóló retúrjegyet Oslóból Frankfurton keresztül Seattle-be, de a visszaúton Frankfurtban állt meg.

A német légitársaság szerint ebben a konstrukcióban az utazás 2769 fontba került volna, és a cég azt akarta eléni, hogy az utas kifizesse a különbözetet. Az első bírósági eljárás azonban az utas javára dőlt el.

Az American Airlines 2021-ben emlékeztetőt küldött az utazási irodáknak, amelyben figyelmeztetett a gyakorlatra, és közölte, hogy ellenőrzést tervez bevezetni a potyázás ellen.

Több légitársaság is igyekszik szankcionálni ezt a gyakorlatot, például azzal, hogy elveszi a hűségpontokat, vagy külön kiszámlázza az utazás utolsó szakaszát. A skiplagging persze csak akkor működik, ha nem adjuk fel a poggyászt, ellenkező esetben az nélkülünk köt ki a végállomáson.

A TikTok kedvenc utazási trükkje jogi szempontból teljesen biztonságos, ha pedig hosszú repülőútra indulsz, hasznodra válhat ez a tanács is.

(Forrás: Independent, képek: Unsplash, Getty Images)

skiplagging | légitársaság | foglalás | repülőjegy | olcsó

FOLYTASD EZZEL

Ezt a két koncertet vétek lenne kihagyni az ősszel

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram